7. novembar 2019.7. nov 2019.
Vreme je za nove odgovore
GRADONAČELNIK:

Vreme je za nove odgovore

Obraćajući se prisutnima ispred spomenika žrtvama u ratovima od 1912. do 1918. godine u porti Saborne crkve, povodom obeležavanja 101. godišnjice oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, odajući poštu svima koji su živote položili za slobodu, istakao je obavezu prema svima, a prvenstveno prema mladim ljudima koji žive u Šapcu, da pokaže da stvari u Srbiji mogu da izgledaju drugačije i da je ipak moguće da neki od mladih ljudi odluče da Šabac bude njihovo mesto za život i za budućnost.

- Danas se sloboda ne osvaja oružjem već mozgom, pameću, učenjem, dobrotom i mirom. Ovo je grad koji ima pravoslavnu crkvu ali na ponos svim Šapčanima, ima i katoličku, jevrejsku, islamsku. To je velika stvar za jedan grad i zato je on drugačiji. Velika stvar za grad je i to što u njemu svako može slobodno da kaže šta misli, što može da kritikuje i govori o svemu. Velika je stvar što u ovom gradu imamo uslove da slušamo jedni druge, da se sugrađani razumeju i počnu da menjaju svoje navike i ponašanje.

Ako budemo uspeli da ponudimo nove odgovore našim sugrađanima, možda će zaista odlučiti da nastave da žive u svom gradu. Da bi se to desilo, da bi odgovore ponudili, moramo da vodimo računa jedni o drugima. I te različitosti među nama, bilo verske ili političke, treba da nas zbliže u zajedničkim interesima: da živimo bolje, da se lečimo kvalitetnije, da nam se deca obrazuju kako valja, da imamo slobodu i elementarno razumevanje za budućnost. Ako toga nema, nema perspektive i niko neće hteti da živi, ne u Šapcu već ni u Srbiji ni celom regionu.
Mi imamo neka rešenja za to, da uključimo građane kako da troše svoj novac u gradu u kom žive, kako da zarade više novca tako što vodimo računa o privredi i poljoprivredi, kako da imamo kvalitetno grejanje i dobru lokalnu uslugu, a da ne košta puno, kako da imamo modernu školu u koju deca idu u jednu smenu, kvalitetnu socijalnu zaštitu i brinemo o svakome ko nije uspeo da se snađe u ovom nevremenu. To su naši odgovori i voljni smo da čujemo i vaše.
Moramo početi da razgovaramo i ne možemo one koji su drugačiji gledati kao neprijatelje već tražiti zajedničke interese i načine da ih ostvarujemo. To je recept i ja verujem da Šabac, kao što je bio primer celoj Srbiji po junaštvu, na žalost i po stradanju, može da bude primer Srbiji i po nekim novim odgovorima. Ja vas pozivam da te odgovore zajedno dajemo, poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa