7. novembar 2019.7. nov 2019.
Šabac treba posetiti...
IVAN SVRKOTA, PRONALAZAČ ČIVIJAŠKOG BALONA SA PORUKOM

Šabac treba posetiti...

Da poruke prijateljstva ne poznaju granice dokazao je nalazač balona, koji je prihvatio poziv i proteklog vikenda bio gost Šapca
Kada je Andrej Jezdić učenik petog razreda Osnovne škole „Nata Jeličić“ iz Šapca na Čivijaškom karnevalu u vazduh pustio balon sa porukom prijateljstva, nije mogao ni da nasluti da će poruka sleteti na planinu Ljubišnja severno od Crne Gore. Cikloni i anticikloni učinili su da tog 14. septembra balon odleti čak 350 kilometara od Šapca i sleti u ruke Ivana Svrkote, učenika Srednje stručne škole iz Pljevalja.

Poruke prijateljstva
Da poruke prijateljstva ne poznaju granice dokazao je nalazač balona, koji je prihvatio poziv i proteklog vikenda bio gost Šapca. Sa Andrejem Jezdićem upoznao se u RTV Šabac. Sklopili su prijateljstvo, a nakon toga prošetali gradom kako bi ga Ivan bolje upoznao. Priča je dobila epilog, šabački genijalci imaju svoj cilj. Grad je bogatiji za jednog novog prijatelja, kao Čivijada i „čivijaški genijalci“.
- Krenuo sam sa bakom u berbu šljiva. Na putu od mog sela dok smo se peli ka planini Ljubišnja, osetio sam umor. Odlučio sam da sednem da odmorim. Na travi sa sam ugledao beli papir koji sam uzeo u ruku sa namerom da sednem na njega. Međutim, bilo mi je čudno što je zaštićen u kesi, da se ne ukvasi. Odlučio sam da je otvorim a onda sam pročitao „Šabac treba posetiti zbog divne prirode koja ga okružuje, divnih ljudi koji u njemu žive i sjajne hrane“. Odmah sam se vratio kući i obavestio roditelje. Nisam mogao da verujem kakvu sam poruku dobio. U prvi mah pomislili smo da je šala u pitanju jer nismo čuli da ovako nešto postoji. Ukucali smo na google da proverimo, potom smo dobili potvrdu. Pitao sam roditelje da li da se javim na taj broj ostavljen uz poruku. Oni su mi dozvolili. Dogovorio sam se sa Aleksandrom Kovačevićem u vezi dolaska. Roditelje i mene dočekao je organizator karnevala Raduško Janković – ispričao je za „Glas podrinja“ Ivan Svrkota.
Let do Crne Gore
Turistička organizacija grada Šapca bila je domaćin Ivanu i njegovim roditeljima. Raduško Janković čovek koji je doveo karneval u Šabac, trudio se da opravda ovu poruku, te je gosta petnaestogodišnjaka upoznao sa gradom. Ivan i Andrej družili su se i sjajno proveli. Od organizatora su dobili prigodne poklone. Zajedno su posetili Biblioteku šabačku, Narodni muzej i Stari grad. Pored toga, imao je priliku da proba šabačku kuhinju, i tako ponese najdivnije uspomene iz ovog grada.
Raduško Janković kaže da je u okviru programa „čivijaški genijalci“ na čivijaškom karnevalu ove godine pušteno četrdeset pet balona, u kojima su navedeni razlozi zašto treba posetiti Šabac. Do sada je ovo najveća kilometraža. Nijedan balon nije odleteo tako daleko, i to dvostruko dalje u odnosu na prethodne godine. Ovogodišnje letenje bilo je rekordno.
- Od vremenskih uslova, i pritiska vazduha zavisi koliko daleko će da odleti balon. Ove godine je bilo sve kako treba, vreme je bilo divno. U samom startu uzletanja vazduhom pomislio sam ima da leti i leti, ali nisam se nadao da će toliko daleko. Razmišljao sam da u narednom periodu modernizujemo sve ovo, i da počnemo sa puštanjem poruka u boci da ide rekom, negde će se možda i zaustaviti do Crnog mora – rekao je Janković.
m. g.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa