7. novembar 2019.7. nov 2019.
OBUČENA JEDINICA ZA ZAŠTITU OD POŽARA

Pojačanje civilne zaštite

Prošle sedmice u Centru za stručno usavršavanje održana je petodnevna obuka Specijalizovanih jedinica civilne zaštite – voda za zaštitu od požara, koju je organizovalo Odeljenje za vanredne situacije Šabac. Jedinicu čini 28 članova koji su na kraju obuke položili test i dobili sertifikat.
-Pozvani smo od strane Sektora za vanredne situacije. Odazvali smo se i sve je dobro prošlo. Uspešno smo završili obuku i stekli nova znanja iz protivpožarne zaštite, kaže Živko Mušicki, jedan od polaznika koji su uspešno završili obuku.
Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice na Letnjikovac su dovezli vatrogasna vozila na kojima je vršen jedan deo praktične obuke. Pored toga, organizovan je i teorijski deo.
-Polaznici obuke su uglavnom vojni rok služili u službama za protivpožarnu zaštitu, tako da su sada samo usavršili znanje koje su imali. Svi su položili test. Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice su nam bili na usluzi i na njihovim vozilima je rađena obuka, naveo je Zlatko Jovanović, komandir jedinice.
Polaznici su se upoznali sa sistemom zaštite i spasavanja, prvom pomoći, preventivnim merama zaštite od požara, gašenjem požara i spasavanjem u vidu praktične nastave.
-Polaznici su uspešno prošli sve poteškoće i zadatke stavljene pred njih i po polaganju testa dobili su sertifikate. Po uveravanju predavača, u svim segmentima obuke su bili odlični. Ovaj vod predstavlja značajno pojačanje Jedinice za vanredne situacije, rekao je načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac koji je ispratio i početak i kraj obuke.
Ova Jedinica civilne zaštite predstavlja rezervu Vatrogasno spasilačkoj jedinici. Biće pozvani u pomoć u slučaju da dođe do većeg požara na otvorenom, kada ne bi bilo dovoljno profesionalnih vatrogasaca.
Zajedno sa ovom jedinicom Okružni štab za vanredne situacije ima tri jedinice obučene i osposobljene za zaštitu i spasavanje.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa