7. novembar 2019.7. nov 2019.
Majstor za dihtovanje i gulaš
SVESTRANI ŠAPČANIN GORAN MILOVANOVIĆ

Majstor za dihtovanje i gulaš

Kažu da je njegovo dihtovanje prozora večno, a za njegov gulaš je najbolja garancija činjenica da se brže pojede nego što se skuva, jer nije toliko trajan
Naš Šapčanin Goran Milovanović je svestrani majstor, i to veoma dobar. Kažu da je njegovo dihtovanje prozora večno, a za njegov gulaš je najbolja garancija činjenica da se brže pojede nego što se skuva, jer nije toliko trajan.
Gulaše kuva sa 18 godina i to iz čiste ljubavi, a ne potrebe. Pravi je genije, kada je reč o ovom svetskom specijalitetu. Do sada je učestvovao na desetak takmičenja u krčkanju, i sa svakog se vraća sa po nekom nagradom. Svakako da je jedna od najvrednijih ona iz Koceljeve prošle godine, kada je u konkurenciji od više od 200 takmičara osvoji drugo mesto.
- Duša i ljubav su najbitniji za spremanje dobrog gulaša - šeretski nam započinje priču Milovanović.
Mi bismo dodali i strpljenje, uz dosta truda. Naš sagovornik kaže da je najbolji gulaš upravo onaj koji se dobije primenom najjednostavnijeg recepta. Najbolje stvari,kada je reč o kuvanju, naučio je od svoje baba Vere.
- Koliko kilograma mesa, toliko i kilograma luka. Vode se velike rasprave o tome da li luk treba seckati ručno ili u seckalici. Moj odgovor je da je ukus apsolutno isti. Ako žurite, koristite secko, a ako imate vremena, seckajte ga. Najvažnije je da se luk dobro izdinsta, uprži i tu ne treba biti nestrpljiv - ističe Milovanović.
Nije bez osnova ni ona - što više začina, jelo je ukusnije. Naravno da jeste, ali začine treba pažljivo birati i ne preterivati kako se ne bi upropastio gulaš.
- Ja volim da koristim puno začina. Pored tradicionalnih, koristim i ruzmarin, bosiljak... Svako ima svog džokera, tako i ja, ali nemojte da me terate da vam otkrijem tajnu - ponovo se šali sa nama naš sagovornik.
Pokušavamo da ga odobrovoljimo, ali ne ide. Da nije slučajno majoran, kaže da nije. Mnogi tvrde da je najzaslužniji za miris gulaša koji se oseti kada se uđe u kafanu upravo majoran.
Milovanović voli da pravi gulaš sa više vrsta mesa, i to je činjenica koja celoj priči daje dodatni šmek.
- Preferiram divljač, ali uglavnom kuvam gulaš sa pet vrsti mesa - junetina, svinjetina, meso divlje svinje, srne i zeca. Sve se to satima krčka. Pred kraj, ali naglašavam, pred kraj, doda se aleva paprika. Tako se radi zbog boje gulaša, sudije su naročito osetljive na boju. Takođe, ne treba preterivati sa sokom od paradajza, paradajz ne sme da bude dominantan ukus. Na samom kraju, treba staviti malo čokolade za kuvanje, ili šećera - naglašava ovaj poznati „gulašdžija“ iz Šapca.
Ljudi koji vole da kuvaju, onako od srca, nisu sujetni. Žele da pomognu svima ko im se obrati za pomoć. Tako je Milovanović pomogao i nama na našem premijernom nastupu u Koceljevi ove godine. I ne samo on, i drugi momci iz Šapca su nam od srca pomogli, ali mi nismo prošli zapaženo.
- Vaša redakcija je spremala čili i ja i dan danas pamtim taj ukus u ustima. Fenomenlno ste ga spremili. Nije bitno kako i šta kaže žiri, najbolja ocena za gulaš je da se on pojede. Siguran sam da ću probati da i ja skuvam taj vaš čili - dodaje Milovanović.
Kada je reč o prilozima, Milovanović kaže da je njemu najlepši krompir, a mnogi koriste testeninu, pirinač, knedle.
Kada mu „prekipi“ od kuvanja gulaša, ovaj Šapčanin voli da spremi sač. E, za ovu priču nam je otkrio važan detalj. Kaže da se pre nego se sač poklopi, na vrh stave tri veće kašike loja i tako meso iz sača bude sočne, a ne suvo.
Razgovarati sa njim o hrani možemo danima, ali se nadamo da ćemo uskoro imati priliku da ponovo probamo nešto iz njegovog asortimana. Znate, valja se lično uveriti u ono o čemu drugi pričaju.

Žena zadužena za slatko
Kada smo upitali Gorana Milovanovića da li sprema i slatkiše, ozario se u licu.
- Ne, za slatkiše je zadužena moja supruga Jelena koji je pravi majstor za poslastice. Reforma joj je najbolja, a volim kada napravi domaći kornet koji napuni sa puslicama.


Poreklom iz Mađarske
Gulaš je vrsta jela, poreklom iz Mađarske, koje se najčešće sprema od goveđeg mesa, crnog luka i mlevene slatke paprike. Uz papriku, koja je osnovni začin, za pripremu gulaša se mogu koristiti i drugi začini poput kima, majorana, lovorovog lista, crnog bibera... Gotov gulaš se služi uz kuvanu testeninu, bareni krompir ili krompir-pire. Reč „gulaš“ potiče od mađarske reči „gulyás“ (izgovora se gujaš) što znači stočar, dok se samo jelo nekada zvalo „gulyáshús“, odnosno, stočno meso. Danas se reč „gulyás“ odnosi na oba pojma.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa