7. novembar 2019.7. nov 2019.
ZASEDANjE PREKINUTO PA NASTAVLjENO
ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE KOCELjEVA

ZASEDANjE PREKINUTO PA NASTAVLjENO

U predlogu odluke o izmeni i dopuni finansijskog plana PU “Poletarac” za potrebu izrade projektne dokumentacije, preparcelaciju zemljišta kao i za troškove specijalizovanih usluga koje se odnose na donošenje plana o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim situacijama, što je zakonska obaveza, neophodno je obezbediti tri miliona 120 hiljada dinara
Dvadeset šestu sednicu Skupštine Opštine Koceljeva obeležio je prekid pre usvajanja dnevnog reda. Naime, već na samom početku odbornik Jovan Veselinović imao je primedbu na zapisnik sa prethodne, ističući da je nerazumljiv, jer su rečenice skraćene i istrgnute iz konteksta.
Potom je predlog odbornika opozicije Mioljuba Miloševića da se u dnevni red uvrsti još jedna tačka, bezbednosno stanje u opštini, podržalo samo pet narodnih predstavnika u lokalnom parlamentu. Izrevoltiran ovakvim rezultatom glasanja predsednik ekološkog udruženja Slavko Živanović izrazio je nezadovoljstvo i oglušio se o opomenu zamenika predsednika skupštine Vladana Jankovića da mu odbornici nisu dozvolili obraćanje Skupštini i da nije dobio reč, te je sednica prekinuta na deset minuta.
Rad koceljevačkog parlamenta ubrzo je nastavljen a na dnevnom redu su bile 23 tačke od kojih devet dopunskih. Za skupštinskom govornicom uglavnom su se smenjivali odbornici Veselinović i Milošević i mahom iznosili kritike na račun rada lokalne samouprave, rukovodstva opštine i ustanova.
Prilikom razmatranja predloga odluke o izmeni i dopuni finansijskog plana vrtića oni su, između ostalog, postavili pitanje vezano za planirani iznos za geodetske usluge kao i sredstva u iznosu od 2,7 miliona dinara namenjenih za projektne radove. Takođe je postavljeno i pitanje korišćenja lož ulja kao energenta za koji su ocenili da je jedan od najskupljih.
–Tačno je da se potroši 13 tona lož ulja i da je reč o pozamašnoj cifri ali su to minimalne količine koje su nam potrebne. Dok nije bila urađena stolarija trošilo se i više. To grejanje je od 1981.godine. Jeste to cifra ali mi imamo samo jednog radnika koji obavlja i posao vozača i domara i ložača, tako da je ipak ušteda jer koliko se više potroši na lož ulje, uštedi se na tome što je zaposlen samo jedan radnik. Da je bilo koji drugi energent u pitanju mi bi morali da imamo skladištenje za koje nemamo prostora i da uz to imamo i više radnika. Zgrada vrtića je montažna. Naš radnik mnogo puta dolazi noću, u tri sata, da loži kako bi deca koja dolaze u pola šest ušla u topao vrtić- izjavila je direktorka jedne od najboljih predškolskih ustanova u Srbiji Gordana Mihajlović.
Proširenje kapaciteta koceljevačkog vrtića je izvesno, te je zato neophodno planirati novac za neophodnu dokumentaciju koja prethodi realizaciji ovog projekta.
U predlogu odluke o izmeni i dopuni finansijskog plana PU “Poletarac” za potrebu izrade projektne dokumentacije, preparcelaciju zemljišta kao i za troškove specijalizovanih usluga koje se odnose na donošenje plana o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim situacijama, što je zakonska obaveza, neophodno je obezbediti tri miliona 120 hiljada dinara.
–Od toga milion i 240 hiljada imamo u okviru redovnih, planiranih konta, koja se smanjuju sa pojedinih pozicija kao usluge električne energije jer je ugovor potpisan na manji iznos nego što je planiran, zatim poziciju lož ulja, benzina i dizela i tekuće popravke i održavanje zgrade, namirnice i priprema hrane. Ostatak bi trebalo da se doda iz budžeta opštine- objasnila je direktorka predškolske ustanove.
Takođe je usvojena i odluka o izmeni i dopuni finansijskog plana OŠ “Mića Stanojlović”, ali i četvrta izmena Programa poslovanja i finansijskog plana JKP “Progres” Koceljeva.
Odbornici su kritikovali, između ostalog, stanje bezbednosti puteva na području ove opštine, govoreći da su saobraćajnice loše, kao i signalizacija, te da ležeći policajci u pojedinim ulicama nisu neophodni, dok ih tamo gde su potrebni, nema.
Usvojena je i odluka o nagradama opštine Koceljeva kojom je predviđeno da se nagrade dodeljuju i drugim povodom, u okviru obeležavanja nekih godišnjica i jubileja, poput ovogodišnjeg 180. godina postojanja opštine, a ne samo povodom Dana opštine, kako je to do sada bilo.

USVOJEN REBALANS BUDžETA
Odbornici su usvojili i rebalans opštinskog budžeta na osnovu kojeg su ukupni prihodi i primanja povećani za preko 3,2 miliona dinara i to po osnovu namenskih transfera od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za obnovu škole u Kamenici i namenskih transfera za socijalnu zaštitu Programa donacije EU za obrazovnu inkluziju. Sa druge strane ukupni rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske imovine su povećani za oko 3,7 miliona dinara pa je samim tim povećan i fiskalni deficit za 443 hiljade i sada iznosi preko 38,5 miliona. Povećanje rashoda prouzrokovano je povišicom zarada u javnom sektoru za poslednja dva meseca u tekućoj godini kao i rashodima za projekat pomoći EU za obrazovnu inkluziju Roma. U obrazloženju se navodi da je i kod osnovne škole nastalo povećanje rashoda po osnovu namenskih transfera od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za obnovu škole u Ljuticama te da su u PU “Poletarac” povećani izdaci za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju objekta vrtića.
Usvojen je i izveštaj o izvršenju odluke o budžetu za prvih devet meseci što predstavlja zakonsku obavezu.
–Otprilike, i rashodi i prihodi se izvršavaju u okviru planiranih. I dalje imamo na devet meseci deo rahoda, pre svega što se tiče investicija, koji je ostao i biće izvršen u poslednjem kvartalu ove godine, deo iz određenih programa socijalne zaštite takođe će tada biti izvršen. Sam izveštaj konstatuje ono stanje kakvo je bilo na dan 30.9, a eventualna odstupanja, pre svega rashodi, biće realizovani u četvrtom kvartalu- rekao je šef odseka za finansije Mileta Kovačević.
Za predsednika opštine Koceljeva Dušana Ilinčića najvažnije je da lokalna kasa nije zadužena i da nema problema.
–Funkcionišemo dobro što se tiče prihoda. Jedna smo od retkih opština koja nije zadužena i uvek idemo u susret situaciji a ne čekamo da se situacija poigrava sa nama po pitanju finansija. To je bitno i za stabilnost i za dalji napredak opštine- ocenio je Ilinčić.

PRODUŽEN MANDAT VD DIREKTORA DOMA ZDRAVLjA
Nakon što je data saglasnost na sporazum o produženju radnog odnosa vršiocu dužnosti direktora Doma zdravlja “Dr Darinka Lukić” u Koceljevi, dr stomatologije Verici Sofranić poveren je još jedan mandat na ovu funkciju. Uprkos protivljenju i kritikovanju od strane opozicije ona će ovu ulogu obavljati i u narednih šest meseci. Zbog podnete ostavke Jasminu Živković iz Koceljeve, člana upravnog odbora PU “Poletarac” iz reda roditelja, zamenila je Jovanka Stefanović.
Do izmena je došlo i u sastavu Nadzornog odbora Centra za socijalni rad te je Jelena Jovanović, koja je ovu dužnost obavljala kao član iz reda zaposlenih, zbog prestanka osnova po kojem je imenovana, razrešena funkcije. Nju je zamenila Vaska Mihajlović, radnik ove socijalne ustanove.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa