7. novembar 2019.7. nov 2019.
Magija akvarela
Izložba u Kulturnom centru

Magija akvarela

Posvećenost umetnika akvarelu kao jednoj od najstarijih i najzahtevnijih slikarskih tehnika čini da postane poseban, auteničan odraz stvaraoca
Ukrotiti vodu, dati joj željeni oblik, dodati boju, ovladati belinom platna veliki je izazov za umetnika. Akvarel, najstarija slikarska tehnika zahteva inspiraciju, višegodišnje iskustvo, istančan senzibilitet stvaraoca. Kulturni centar Šabac četvrt veka organizuje izložbu akvarela, negujući ovu zahtevnu likovnu disciplinu. Na ovogodišnji konkurs je prispelo 83 radova od 66 autora, a žiri u sastavu: Ljiljana Šušnjarević, vanredna profesorka Likovne akademije u Kosovskoj Mitrovici, Mihailo Gligorić Gliša, istoričar umetnosti i slikar iz Šapca i Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti, za izložbu je odabrao 52 od 45 umetnika.
Kao i proteklih godina, broj zastupljenih autora i prispelih radova govori o nejenjavajućoj aktuelnosti akvarela, na šta ukazuje i kvalitet.
- Kulturni centar nekoliko decenija organizuje tematske izložbe, a ovo je jedna od njih. Uvek je zadovoljstvo videti da su umetnici zainteresovani i žele da učestvuju na našoj izložbi. Izuzetno smo ponosni na tradiciju koju negujemo, već 25 godina i koja predstavlja manji presek akvarela u Srbiji. Ovo je zahtevna, posebna tehnika, gde nema dodatne intervencije i ispravke, ali kao i crtež, postepeno izlazi iz svoje osnove, a to su voda i pigment. Teme radova su od klasičnih do apstraktnih – rekla je direktora Kultunog centra Sonja Petrović Jagić.
Dodeljene su dve ravnopravne nagrade: Zoranu Suvajcu, umetniku iz Banja Luke koji već duže vreme živi i radi u Beogradu za rad „Luča“, i šabačkom umetniku Dušanu Bujišiću, za rad pod nazivom „Forme III.

„Pitoma fantazmagorija, lirski zapisi, čuđenja u onome što je uuobičajeno, trezori su Zoranovih leikovnih energija, a Dušan, svestrani umetnik, grafičar, crtač, slikar u akvarelsko-crtačkims tudijama ostvario je ubedljivo složene ritmovane, duhom suptilnosti prožete celine – navedeno je u obrazloženju stručnog žirija.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa