14. novembar 2019.14. nov 2019.
Unapređenje usluga lokalne administracije
ŠEF MISIJE SAVETA EVROPE POSETIO ŠABAC

Unapređenje usluga lokalne administracije

Savet Evrope podržava 50 jedinica lokalne samouprave u Srbiji. Projekat će trajati narednih godinu dana ili malo duže. Odnosi se na unapređenje ljudskih resursa u jedinicama lokalne samouprave, pomoć u njihovom profesionalnom razvoju i na taj način se ujedno pomaže lokalnom stanovništvu kroz unapređenje usluge koju im lokalna administracija pruža
Tobias Flesenkemper, šef misije Saveta Evrope u Beogradu u petak je sa saradnicima posetio Šabac i sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenović je govorio o projektu u kom Šabac učestvuje. Projekat će trajati narednih godinu dana i odnosi se na unapređenje ljudskih resursa u jedinicama lokalne samouprave, pomoć u njihovom profesionalnom razvoju, čime se istovremeno pomaže lokalnom stanovništvu da se unapredi usluga koju lokalna administracija pruža.
-Savet Evrope ima Povelju o lokalnim samoupravama i pokušava da pomogne gradovima i opštinama u Srbiji da u svom radu primene standarde koji su ovom Poveljom predviđeni. Grad Šabac učestvuje u ovom projektu kojim Savet Evrope podržava 50 jedinica lokalne samouprave u Srbiji. Projekat će trajati narednih godinu dana ili malo duže. Odnosi se na unapređenje ljudskih resursa u jedinicama lokalne samouprave, pomoć u njihovom profesionalnom razvoju i na taj način se ujedno pomaže lokalnom stanovništvu kroz unapređenje usluge koju im lokalna administracija pruža. Gradonačelnik Zelenović nas je upoznao i sa uslugama koje grad pruža svojim građanima i politikama koje sprovodi, posebno kada je u pitanju zaštita životne sredine, upravljanje otpadom i slično. To su sve vrednosti koje poštuje i Savet Evrope, naveo je Flensenkemper.
Međutim, ovo nisu jedine teme o kojima se na sastanku razgovaralo. Gradonačelnik Zelenović gosta je upoznao i sa političkim pritiscima kojima je grad Šabac izložen, a pričalo se i o predstojećim izborima, a Flasenkemper je istakao da je Savet Evrope veoma zainteresovan da isprati izbore sledeće godine.
-Jedna od tema našeg sastanka bila je i to da vidimo gde se nalazimo sa našim zahtevom da se u Srbiji od strane Saveta Evrope i Komiteta za monitoring uvede postmonitoring misija. Očigledno je da se, nakon mog nastupa u Strazburu i sastanka Komiteta za monitoring u Beogradu, nije desilo ništa novo. Vlada Srbije nije dala saglasnost da Savet Evrope uvede postmonitoring misiju. Savet Evrope je veoma zainteresovan da isprati procese i procedure u vezi izbora sledeće godine, ali prvenstveno da se poštuje Povelja o pravima lokalnih samouprava. Povelja kaže da lokalne samouprave imaju pravo na političku, ekonomsku i finansijsku nezavisnost. To se krši, za to imamo različite dokaze, istakao je Nebojša Zelenović.
Gradonačelnik je iskoristio priliku da Flesenkempera upozna sa novom „surovom i brutalnom“ kampanjom Srpske napredne stranke. Pored toga, rekao je da je o ovome obavestio i ambasadore stranih država u Srbiji.
-Dele se letci u kojima se iznose gnusne laži. Takođe, na nepristojan način se prikazuju strani ambasadori i moji kontakti sa njima, rekao je Zelenović.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa