14. novembar 2019.14. nov 2019.

Vlast ugrožava osnovna politička pitanja

Jučerašnja dešavanja u Šapcu koja su uznemirila javnost i pretnje gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću ubistvom pokazuju na ugrožavanje elementarnih političkih prava u Srbiji. Najveću bojaznost izaziva sprega koja postoji između grupa koje se bave zastraüivanjem, a povezane su sa vladajućom struktorom u Republici Srbiji. Bilo da se radi o političkim organizacijam, navijačkim ili kriminalnim grupama postoji jasna sprega sa vrhom vlasti. Ona je vidljiva za političke organizacije kroz dobijanje medijskog prostora i zloupotrebu javnih službi (korišćenje spiska korisnika usluga Crvenog krsta u Bujanovcu)za političke organizacije, dobijanje unosnih javnih poslova firmi povezanih sa navijačkim grupama („Ultra kop“), kao i odlaganje sudskih postupaka ili izdržavanja zatvorskih kazni osuđenim kriminalcima i dilerima droge.
Slična situacija bila je vidljiva i tokom nedavnog protesta ispred RTS-a, kada je na protest građana tokom gostovanja predsednika Aleksandra Vučića, organizovan kontraprotest pripadnika navijačkih grupa, ali i zaposlenih u javnom sektoru. U takvim sistuacijama bezbednost na skupu mogu regulisati pripadnici bezbednostih službi i moguće je da ograničavaju čak i pravo na kretanje u slučaju bezbednosnih potreba. Na osnovu snimaka sa navedenog događaja vidljivo je da su pravo na slobodu kretanja ograničavala lica koja se ni jednog momenta nisu legitimisala i postoji osnovana sumnja da je reč o parabezbednosnim strukturama.
Potpuno su netačne tvrdnje predsednika Republike Aleksandra Vučića da su navedenim okupljanjem 1 od 5 miliona prekršeni propisi budući da prema praksi Evropskog suda za ljudska prava postoji garantovano pravo na spontano okupljanje građana. Takođe, pretnje koje je istovremeno predsednik Republike izrekao da može poslati 10.000 ljudi ispred N1 televizije predstavljaju jasnu opasnost od daljeg ugrožavanja pravnog poretka. Sloboda okupljanje pripada svim građanima. Međutim korišćenje javnih sredstava, organizovanje parabezbednosnih službi i upućivanje zaposlenih iz javnih službi kako bi se drugi građani ograničili u kršenju ustavom zajemčenih prava, predstavlja zloupotrebu javnih resursa, a ne korišćenje ovog prava.
Vlast ovim krši vrši odredbi Ustava od kojih svakako treba izdvojiti: pravo na bezbednost (član 27.), pravo na slobodu mišljenja i izražavanja (član 36.), pravo na slobodu kretanja (član 39.), slobodu medija (član 50.) i slobodu okupljenja (član 54.) i pravo na lokalnu samouporavu (član 176.).
Savo Manojlović predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa