14. novembar 2019.14. nov 2019.
Prevencija najvažnija u sledećoj godini
SASTANAK TELA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU

Prevencija najvažnija u sledećoj godini

Apsolutna strategija bezbednosti u saobraćaju do 2020. godine je da ne bude nijedno poginulo dete u saobraćajnim nezgodama
Juče je u Gradskoj kući održana sednica Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na kojoj su izneti izveštaji o stanju bezbednosti u saobraćaju, govorilo se o trenutnim aktivnostima i programu rada za 2020. godinu. Na dnevnom redu je bio izveštaj i analiza stanja bezbednosti u saobraćaju na teritoriji grada u proteklom periodu, izveštaj o aktivnostima realizovanim u Evropskoj nedelji mobilnosti, izveštaj sa seminara “Unapređenje sistema bezbednosti u saobraćaju 2019” i predlog programa rada Tela za 2020. godinu.
Predsednik Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju Nemanja Pajić istakao je da su uspeli da realizuju sve planove predviđene za ovu godinu. Kao loše u 2019. godini izdvojio je veći broj saobraćajnih nezgoda i veći broj poginulih u saobraćaju.
-Tome je doprinela i katastrofalna saobraćajna nezgoda kada je na Tabanovačkom putu u jednoj nezgodi život izgubilo četvoro mladih. Saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom nema u gradskom jezgru nego na magistralnim putevima. Ti putevi jedu u nadležnosti države, ali mi možemo da radimo na prevenciji. Kampanja “Čuvaj se” koju sprovodimo usmerena je upravo na prevenciju kod najugroženijih kategorija vozača, mladih. Takođe smo uspeli da sprovedemo i sve kampanje koje je radila nacionalna Agencija za bezbednost saobraćaja. Svi infrastrukturni radovi koji se obavljaju u gradu na svoj način doprinose bezbednosti u saobraćaju. Nova četiri pešačka prelaza su uzdignuta, na nov način su uređene zone škola, naveo je Nemanja Pajić.
Apsolutna strategija bezbednosti u saobraćaju do 2020. godine je da ne bude nijedno poginulo dete u saobraćajnim nezgodama i to je ispunjeno.
Članovi tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju pohađaju seminare koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja. Na seminarima su dobili instrukcije na koji način treba da rade i na šta treba da obrate pažnju.
-Policija dobro radi represivni deo posla i mi beležimo povećanje u budžetu iz tih sredstava. Poenta je da oni koji se u saobraćaju ponašaju nebezbedno finansiraju bezbednost saobraćaja. Sav taj novac moramo više usmeriti na preventivu, na rad sa mladima, na saobraćajno vaspitanje. Potrebno je što više edukativnih aktivnosti kroz Predškolsku ustanovu, osnovne i srednje škole, ali i neformalne grupe kao što su mopedisti, traktoristi, pešaci. Samo kada se zaokruže svi segmenti- dobri uslov puta, policija koja radi svoj posao i naš preventivni rad, možemo da očekujemo bolje rezultate. Sve je to ugrađeno u naš program koji treba da se realizuje 2020. godine, rekao je Nemanja Pajić.
Agencija za bezbednost saobraćaja uputiće lokalnim telima Pravilnike o radu u kojima će biti navedeno na šta treba da obrate pažnju, a u implementaciji tih Pravilnika dobiće pomoć i sa Saobraćajnog fakulteta. Nacionalna Agencija takođe će odobravati program rada loklanih tela, a u Šapcu očekuju da će u koordinaciji ostvariti još bolje rezultate u bezbednosti u saobraćaju.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa