14. novembar 2019.14. nov 2019.
Za buduće generacije
Zadužbinarstvo - duhovni dar

Za buduće generacije

Svi mi umiremo jednom, a veliki ljudi po dva puta: jednom kada ih nestane sa zemlje, a drugi put kada propadne njihova zadužbina (Ivo Andrić)
Zadužbinarstvo je neraskidivi deo tradicije srpskog naroda. Nekada je bilo privilegija imućnih, vladajućih, prosvećenih slojeva društva, odabrane nekolicine privilegovanih i kadrih da jasnije vide budućnost i nakon svog fizičkog postojanja. S vremenom menja se njegova prvobitna forma, ali suština ostaje ista, graditi, sagraditi i ostaviti u amanet, sebi i drugima za dušu (nekada se govorilo i pisalo zadušbina, a to je zgrada za nečiji spomen, za-dušu. Serbski ljetopis iz 1823.)
-Dobrotvori kao što su doktor Andra Jovanović, Filip Mitrović ( osnovao fond čija su sredstva upotrebljena za izgradnju zgrade Zelenog venca), Stana Milanović, samo su deo Šapčana koji su na najrazličitije načine pomagali izgradnju objekata različite namene u gradu. Kao rezultat njihovog zalaganja danas imamo Zanatski dom (zgrada Šabačkog pozorišta), Sokolanu za koju verujem da će uskoro zablistati u punom sjaju, crkvu... Ono što bih posebno naglasila je izgradanja šabačke bolnice, danas je poznatija kao stara bolnica, napuštena zgrada, ali nekada je bila u funkciji. Tokom izgradnje, zbog ratnih prilika, radovi su obustavljeni i tadašnji predsednik opštine je sugrađane zamolio da šećer koji su dugo očekivali plate četiri dinara skuplje kako bi sakupili 1.200.000 da bi bolnica bila završena, što je i učinjeno 1943. godine - istakla je načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Tatjana Marković govoreći o šabačkim dobrotvorima u Biblioteci šabačkoj povodom nedavno završenog murala u čast Stane Milanović.
-Iako je bila nepismena, shvatila je koliko mladim devojkama može da znači formalno obrazovanje i zbog toga je imetak zaveštala upravo u tu svrhu. Šapčani su oduvek želeli da školuju žensku decu i Stana bila deo istorije.
Slučajno, ili pak ne, priča o šabačkoj zadužbinarki postala je aktuelna 2017. godine, vek i po od njenog rođenja. Neobična nit povezala je direktorku Ekonomske škole „Stana Milanović“ Sonju Jokić, predsednicu Udruženja „Humano srce“ Ružu Popović, profesorku Vesnu Pavlović i direktorku SET-a Milencu Srećković.
-Verujem da sam samo mala iskrica, kroz koju je prošla ideja sa neke više instance, da je tako trebalo da bude. U godini jubileja, za koji nismo bili ni potpuno spremni objedinjeno je 150 godina od rođenja Stane Milanović, 70 godina od osnivanja škole. Uspeli smo da dobrotvorku „vratimo kući“, promenimo naziv škole. Sve se odigralo veoma brzo, a tek tada sam osetila lepotu darovanja - rekla je profesorka Vesna Pavlović. Smatra da je dobrota pronašla put i ispravljena decenijska nepravda, zahvaljujući vizionarima posebnog senzibiliteta.
Odnedavno na zgradi u ulici koja nosi njeno ime, nedaleko od zadužbine, postoji i mural za za koji je inspiracija bila dobrotvorka. Delo je akademskog umetnika, vajara Đorđa Zečevića. Satkan od simbola, kao i njegova muza. Dar šabačkog Preduzeća za inženjering, konsalting, projetkovanje i izgradnju SET. Za direktorku Milencu Srećković, Stana je bila nepoznanica, ali inspiracija i vodilja za naredne projekte u čast velikih žena.
-Nastao je kao znak poštovanja prema delu Stane Milanović i njenoj odluci da celokupnu imovinu daruje kako bi se stvorili uslovi za školovanje ženske omladine. Ujedno ovo je želja da se afirmišu zadužbinarstvo i društvena odgovornost u oblasti očuvanja pravih vrednosti. U narednom periodu nastavićemo da podsećamo na znamenite Šapčanke - navela je Milenca Srećković.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa