14. novembar 2019.14. nov 2019.
Lepota stvaranja
Riznica umetnosti i duhovnosti u Šapcu

Lepota stvaranja

„Jer kao što je telo bez duha mrtvo, tako je i vera bez dela mrtva...“ (iz Jakovljeve Poslanice)
Kako bi se kod učenika razvio osećaj za likovnost, interpretaciju povezanog sa verom i kulturnim nasleđem uz negovanje duhovnosti kroz upoznavanje manastirskog života, rad na uređenju kompleksa, kao i jačanje saradnje među učenicima i profesorima umetničkih škola u Srbiji, u junu u manastiru Soko-grad održana je likovna kolonija za 33 đaka i mentora iz šest umetničkih škola (Beograd, Novi Sad, Kraljevo, Niš, Užice i Šabac), pod nazivom “Riznica umetnosti i duhovnosti 2019”.
-Imao sam priliku da budem deo likovnih kolonija, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, ali ovaj poduhvat šabačke škole je izuzetan - rekao je profesor crtanja i slikanja iz Srednje umetničke škole Kraljevo Boban Bosić.
Razmena iskustava, znanja i veština u načinu rada, primeni različitih likovnih tehnika, kao i načina izražavanja u tradicionalnom, ali i savremenom kontekstu deo je ciljeva projekta koji je nastao u saradnji Eparhije šabačke i Škole primenjenih umetnosti, koja je sadržajno i programski koordinirala sve aktivnosti.
-Stvarajući u manastirskom okruženju, učenici su pokazali nesporni talenat, duhovni potencijal i otvorenost za učenje, otkrivajući na svom šestodnevnom duhovnom putovanju i bogatstvo liturgije Crkve. U svetu koji je odavno postao mali, otvoren i proniknut različitim vidovima materijalnog, mladim ljudima pružena je mogućnost stvaranja zasnovana na duhovnim vrednostima. Učenici iz umetničkih škola su nam, u prelepom ambijentu manastira Soko, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa šabačkog gospodina Lavrentija, darovali umetničke radove koji svedoče ne samo tajnu naše vere, kulture i našeg nasleđa, već i njihovu probuđenu energiju, ljubav, poštovanje, maštu i nadahnuće - istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.
Umetnički radovi nastali na koloniji do 30. novembra deo su postavke u galeriji Škole primenjenih umetnosti, a zatim će biti prezentovani publici i na izložbama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Užicu i Kraljevu, dajući na taj način dodatnu vrednost susretu stvaralaca.

Kao znak zahvalnosti za podršku u realizaciji kolonije direktorka škole Nevenka Đokić uručila je episkopu šabačkom Lavrentiju dar, zlatovez sa motivima odore kralja Milutina (freska iz manastira Sopoćani).
- Umetnost gradi karakter i drago mi je što mladi naraštaji odrastaju na najlepšem što su naši preci negovali, sačuvali i nama predali - naveo je episkop šabački Lavrentije.


M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa