14. novembar 2019.14. nov 2019.
Zzmajevi među vojnicima
OBELEŽEN DAN INŽINjERIJE

Zzmajevi među vojnicima

Svečanosti u kasarni prisustvovali su predstavnici grada, Policijske uprave, Odeljenja za vanredne situacije, predstavnici SUBNOR-a. Prisutan je bio i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac
Dan inžinjerije obeležava se 6. novembra, na datum kada je 1865. godine u Kneževini Srbiji pontonerija odvojena od artiljerije i obrazovan poseban rod vojske. Ove godine, svoj dan obeležio je i Prvi pontonirski bataljon u kasarni „Cerski junaci“ u Šapcu.
Istaknuti pripadnici bataljona tom prilikom su dobili zaslužene nagrade i pohvale. Pročitane su i čestitke koje su uputili Ministar vojske Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant general potpukovnik Milosav Simović i komandant brigadni general Petar Latković. Vojnike je pozdravio i načelnik Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić.
-Ono što je specifično za Prvi pontonirski bataljon, u čijoj se kasarni nalazimo, jeste da on izvršava zadatke na čitavoj mreži plovnih puteva, ali i na drugim tekućim i stajaćim vodotocima Republike Srbije. Ovaj bataljon se istakao i na takmičenjima u Ruskoj Federaciji. Sa ponosom mogu da kažem da dva pontonirska bataljona izvršavaju zadatke izuzetno odgovorno, časno i pošteno. Ne smemo da zaboravimo da su se iskazali i u katastrofalnim poplavama 2014. godine, a bataljon je tada bio angažovan na devet lokacija. Dragoceno iskustvo stečeno na vežbama primenjujemo u praksi. Naši pontonirci i amfibijci spremni su da odgovore na sve izazove, rizike i pretnje, rekao je kapetan Andrija Andrić.
Svečanosti u kasarni prisustvovali su predstavnici grada, Policijske uprave, Odeljenja za vanredne situacije, predstavnici SUBNOR-a. Prisutan je bio i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac koji je istakao da mu je čast što je tu kao predstavnik okruga i države, ali i da emotivno doživljava ovaj dan, jer je i sam u vojci bio pripadnik inžinjerije.
-Znam kroz kakve probleme, teškoće i izazove prolaze vojnici tokom obuke, ali pouzdano znam i da je ovaj rod jako blizak sa narodom. Uvek je pri ruci građanima u elementarnim nepogodama i od vojnika ovog roda dolazi najviše pomoći. Premošćuju obale, spašavaju ljude i rade sve što se pred njih postavi. To su naši zmajevi! Ovaj dan je pokvarilo samo to što u kasarni nema dece iako je škola pored. Kao narod slobodarskog duha i ratničke tradicije moramo raditi na tome da deca ponovo zavole vojsku. Treba im pričati o tim vrednostima pogotovo u ovom kraju koji je bio prvi na udaru svih vojski u svim ratovima, rekao je Krasavac.

M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa