14. novembar 2019.14. nov 2019.
Vreme je za podizanje prinosa
Reč stručnjaka

Vreme je za podizanje prinosa

Jedan od glavnih uzročnika podbačaja prinosa je pH vrednost zemljiša koja mora da se u ovom vremenskom periodu obrati pažnja kako bi se uz redovnu agortehniku pobljšala hemijska sredina rizosfere a samim tim omogućili uslovi za eksploataciju glavinih hranljivih elemenata od strane biljke
Sedamdeset odsto zemljišta koje obuhvata teritoriju zemljišta u katasarskim opštinama koje prati PSSS Šapca je zemljište koje je zrelo za lečenje. Takav način i pristup je zapraravo model popravke kvaliteta zemljišta koje će zasigurno doneti bolji kvalitet i kvantitet kako u ratarstvu tako i u voćarstvu. Jedan od glavnih uzročnika podbačaja prinosa je pH vrednost zemljiša koja mora da se u ovom vremenskom periodu obrati pažnja kako bi se uz redovnu agortehniku pobljšala hemijska sredina rizosfere a samim tim omogućili uslovi za eksploataciju glavinih hranljivih elemenata od strane bilke.
Zemljište koje obuhvata ovakav tip zemljišta je cela Pocerina i Posavotamnava a to je tip zemljišta koji se zove Pseudoglej ili Parapodžol. Na ovakvim pozicijama se odigrava dobar deo poljoprivredne proizvodnje a za koje ne može da se kaže da je idealno zemljište za ostvarivanje veće i kvalitatne prizvodnje.
Procesi raspadanja minerala gline do kranjih produkata su procesi koji se kose sa procesima oglejavanja koji se odigravaju na površini, koje dolaze usled uticaja gornje podžemne vode , kada se u vlažnim periodima godine obrazuje iznad ne propusnog sloja ili kraće a ponekad i duže voda ispunjava sve zemljišne pore u gornjem profilu iznad ne propusnog sloja.
U ovakvim uslovima su dominantni anaerobni uslovi i procesi pod kojim se obrazuju slabo oksidisana organska jedinjenja, a jedinjenja Al, Fe i Mn su dominantni u zemljišnom rastvoru koja za posledicu ima čitav niz negatinih hemijskih reakcija. Istovremeno vrši se jako raspadanje minerala gline koje je utoliko veće ukoliko je kiselost zemljiša veća. U sušnim periodima odvijaju se suprotni procesi: isušivanje površinskog sloja(pojava pukotina), oksidacija redukovanih jedinjenja i kao posledica toga taloženje u „G“ horizontu oksidisanih Al, Fe i Mn jedinjenja u obliku zrnaca i konkrecija.
Ovim opisom takvog tipa zemljišta nas ne sprečava da bez obzira na tržšne uslove I turbulenciju na istoj, pokušamo da meliorativnim aktivnostima aplikacijom krečnim materijalima kao što su KALCIJUMKARBONAT ili SATURACIONI MULj, smanjimo ulaganja sa jedne strane a povećanje prinosa I kvaliteta poljoprivrednih kultura, kako bi poljoprivredni proizvođači imali pozitivan finansiski uspeh u proizvodnji, no sve bi bilo naravno uzalud kada ne bi pre svega ispitali svoje zemljište putem hemijske analize zemljišta.
Ovo se mora shvatiti vrlo ozbiljno….
Savetodavac za ratarsvo Darko Simić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa