14. novembar 2019.14. nov 2019.
NIZOM MANIFESTACIJA OBELEŽAVA SE 180 GODINA POSTOJANjA OPŠTINE KOCELjEVA

Godina u znaku jubileja

2019. je u znaku 180 godina postojanja opštine Koceljeva. Povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja u Svileuvi je održan okrugli sto na temu Školstvo opštine Koceljeva kroz vekove. Uvodničar u ovaj skup bio je dr Momčilo Isić, naučni saradnik u Institutu za noviju istoriju Srbije, autor niza knjiga o istoriji školstva u našoj zemlji.
Jordan Stanojčić, profesor ruskog jezika u penziji, govorio je o vremenu provedenom u školi u Svileuvi, najpre kao učenik a kasnije i kao nastavnik.
O uticaju ministara prosvete Dositeja Obradovića i Dimitrija Davidovića na razvoj školstva u ovom kraju govorio je Milenko Marković, profesor srpskog jezika u koceljevčkoj osnovnoj školi, dok je na značajne učitelje podsetio Dragan Đermanović iz Koceljeve.
Veroljub Babić, urednik Koceljevačkih novosti uporedio je dnevnike pre šest decenija sa današnjim elektronskim, a na kraju skupa Nemanja Protić je govorio o istorijatu škole u Svileuvi, onoj u kojoj je učiteljevao čuveni srpski književnik Janko Veselinović.
Osim ovog skupa u amfiteatru Srednje škole u Koceljevi održan je javni školski čas na kojem se govorilo o istorijskom razvoju ove opštine. Najpre je na zanimljiv način o poreklu imena Koceljeve govorila profesorka Daliborka Marić dok je kustos Zavičajnog muzeja Zoran A. Živanović učenike upoznao sa kratkim administrativnim razvojem ove opštine. Čas je zatvorio profesor Nemanja Protić govoreći o značajnim ličnostima ovog kraja iz 19. veka.
V. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa