14. novembar 2019.14. nov 2019.
Čovek sistem
NOVI EKSPONATI U ŠABAČKOM PARKU NAUKE

Čovek sistem

Park nauke Centra za stručno usavršavanje od utorka je bogatiji za dve nove naučne instalacije. Javnosti su predstavljeni naučni eksponati pod nazivom Čovek sistem (skeletni i kardiovaskularni). Novo nastale eksponate Centar za stručno usavršavanje je dobio u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda, koji će od sada svim zainteresovanim posetiocima, pre svega učenicima osnovnih škola na zanimljiv način dočarati prirodnu veličinu skeletnog i kardiovaskularnog sistema.
Đacima je ovim omogućen novi vid učenja izvan školskih klupa i učionica, kao i mogućnost da naučenu teoriju primene u praksi i naprave poređenje između stečenih znanja.
- Šabac je u poslednje dve godine dobio tri nove instalacije. Što znači da smo u proteklih šest godina koliko postojimo obezbedili 32 naučna eksponata. Očekujem da ćemo naredne godine biti bogatiji bar za nekoliko novih instalacija. Nalazimo se na turističkoj mapi kako grada Šapca tako i na turističkoj mapi Srbije. Veliki broj organizovanih ekskurzija svake godine poseti Park Nauke. Dvadeset osam ekskurzija smo imali u aprilu i maju, više od 1.500 dece je došlo iz cele Srbije - rekao je direktor Centra za stručno usavršavanje Branko Filipović.
Ovo je druga instalacija iz oblasti biologije u parku koja doprinosi ravnoteži zastupljenosti svih prirodnih nauka.
Nastavnica biologije Marija Đelić upoznala je učenike Osnovne škole „Stojan Novaković“ sa Čovekovim sistemom.
Ona smatra da je ovakav vid interaktivane nastave u prirodnom ambijentu, lakši i bolji za usvajanje gradiva. Kod učenika će ovakav vid edukacije i znanja duže da traje, moći će da ga koriste i povezuju sa drugim stvarima.
Da naučni park daje mogućnost drugačijeg i zanimljivijeg sticanja znanja, potvrdili učenici šabačke Osnovne škole „Stojan Novaković“.
- U Park nauke dolazim često. Ovde je mnogo bolje učiti nego u učionici. Nastavnica nas je upoznala sa skeletom i krvnim sistemom. Sve mnogo bolje funkcionise u prirodi - rekla je učenica Andreja Đurišić.
M.G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa