14. novembar 2019.14. nov 2019.
U čast naših pradedova
OŠ „JEVREM OBRENOVIĆ“

U čast naših pradedova

Kao i prethodnih šest godina učenici Osnovne škole "Jevrem Obrenović" su u okviru projekta "U čast naših pradedova" 8. novembra 2019. godine održali javni čas ispred spomenika Tri ratna odlikovanja grada Šapca. Tom prilikom su sugrađanima delili flajere i Natalijine ramonde koje su simbol praznika Dan primirja u Prvom svetskom ratu koji se u Republici Srbiji slavi od 2012. godine.
Na flajerima su se našle najzanimljivije teme iz Velikog rata koje su učenici sami birali: Cerska i Kolubarska bitka, prelazak srpske vojske preko Albanije, boravak vojske na Krfu, Solunski front. Od ličnosti su im posebno interesantne bile vojskovođe: Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Radomir Putnik, Petar Bojović, ali i Milunka Savić, Arčibald Rajs, kraljevi Petar i Aleksandar Karađorđević.
Pored ovoga, učenici su na panoima sugrađanima prezentovali istoriju svoga grada i govorili o njegovom stradanju, obnovi i spomenicima koji su u znak sećanja na ovaj značajan događaj podignuti.
Cilj projekta je bio da se podigne svest građana o značaju nacionalne i lokalne istorije, da se istakne značaj svega što su naši preci uradili i da negujući kulturu sećanja zainteresujemo što veći broj kako učenika tako i onih starijih za proučavanje istorije.
Događaj su realizovali nastavnici istorije Ivana Pavlović, Darko Kostić i Marko Ilić sa nešto više od šezdeset učenika šestog, sedmog i osmog razreda.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa