21. novembar 2019.21. nov 2019.
SAVREMENI APARAT ZA ANALIZU KRVNE SLIKE
DONACIJA ZA DOM ZDRAVLjA IZ ZADUŽBINE “NIKOLE SPASIĆA”

SAVREMENI APARAT ZA ANALIZU KRVNE SLIKE

Imali smo već priliku da isprobamo novi aparat koji je stigao iz donacije. Ove analize su se i do sada radile u našem Domu zdravlja, ali sada imamo prednost što možemo raditi deci, bebama od dva ili tri meseca vaditi krv iz prstića i uraditi analize koje smo do sada radili samo uzimanjem krvi iz vene
U koceljevački Dom zdravlja “Dr Darinka Lukić” pre nedelju dana stigao je jedan analizator za hematologiju čija je vrednost gotovo 500.000 dinara. Ovaj aparat je donacija Zadužbine “Nikole Spasića” i u velikoj meri će poboljšati rad laboratorije u ovoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj se na godišnjem nivou obavi oko 3.800 analiza krvne slike.
–Konkurisali smo za ovu donaciju. Reč je o aparatu za hematologiju, za analizu krvi. Veoma smo zahvalni donatorima i mnogo će značiti našim pacijentima. Ne samo da smo dobili aparat već smo dobili i reagense- izjavila je vd direktor koceljevačkog doma zdravlja dr Verica Sofranić.
Prilikom primopredaje aparata zahvalnost je, u ime lokalne samouprave i građana opštine, izrazila i zamenica predsednika opštine Slavica Ranković koja je istakla da je veoma važno u što većoj meri naći način za opremanje zdravstvenih ustanova kako bi pacijenti imali što adekvatnije lečenje.
Osim toga ovakve donacije u velikoj meri doprinose postavljanju preciznije dijagnoze u primarnim zdravstvenim ustanovama.
O značaju analizatora za hematologiju govorila je i laboratorijski tehničar Snežana Pavlović koja ovaj posao obavlja duže od tri decenije.
–Imali smo već priliku da isprobamo novi aparat koji je stigao iz donacije. Ove analize su se i do sada radile u našem Domu zdravlja, ali sada imamo prednost što možemo raditi deci, bebama od 2-3 meseca vaditi krv iz prstića i uraditi analize koje smo do sada radili samo uzimanjem krvi iz vene- objašnjava Snežana i dodaje da je jedan od benefita novog aparata i brzina u odnosu na prethodni.
–Prvenstveno nam ovaj aparat znači za malu decu i hitne slučajeve. Takođe smo dobili i reagense gratis uz aparat koji su inače poprilično skupi. Nadam se da ćemo sa novim aparatom još bolje funkcionisati- rekla je Pavlović.
Bogdan Živković, koji je instalirao novi aparat, pojasnio je da je reč o savremenom uređaju koji ima mogućnost da meri krvnu sliku, daje rezultate u 26 parametara i da je brzina jedne analize 60 sekundi.
–Za rad koristi tri reagensa. To je savremen aparat sa tač skrinom i vrlo je pristupačan korisnički, opredeljen za lakše rukovanje. Olakšava i ubrzava rad uz pouzdane rezultate, brze analize...- ističe Živković iz firme “Neomedik” iz Niša.
U Domu zdravlja “Dr Darinka Lukić” u Koceljevi najavljuju i nabavku aparata za merenje nivoa šećera u krvi što je ovoj ustanovi preko potrebno zbog trudnica ali i dijabetičara koji bi trebali, osim svakodnevnog kontrolisanja u kućnim uslovima, bar jednom mesečno odraditi i analizu u laboratorijama.
V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa