21. novembar 2019.21. nov 2019.
MEĐUNARODNA RADIONICA O JAVNO ZDRAVSTVENIM RIZICIMA

Solidarnost je najvažnija

Međunarodna radionica projekta “Solidarnost i uključivanje građana u cilju prevencije i upravljanja kriznim situacijama od strane opština i regiona u promenljivoj i dinamičnoj Evropi - SOLICRIS”, u okviru programa Europe for Citizens, održana je u utorak u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu. Tema ove, šeste radionice je solidarnost u vreme krize zdravlja.
Učesnike je pozdravio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, a projekat je predstavila Jelena Topalović Petrović, pomoćnik gradonačelnika. Dr Simo Vuković, stručnjak za politke javnog zdravlja, govorio je o krizi javnog zdravlja, dok je o krizi mentalnog zdravlja pričala Katarina Jovanović, psiholog. Takođe, okupljenima se obratila i Teodora Todorović iz NURDOR-a, koja je govorila o solidarnosti građana i lokalne zajednice u podršci deci oboleloj od raka.
-Trudimo se da budemo normalni, a da bi mogli da budemo takvi, moramo da činimo dela koja nam koriste i koja su nam u interesu, što i jeste tema projekta koji se ovde sprovodi. Verujem da ćemo iz njega izaći sposobniji i spremniji da kao zajednica reagujemo u kriznim situacijama. Pored toga, važno je da u regionu u kom živimo uspostavimo trajne i čvrste veze zasnovane na interesima, a iz interesa proizilaze još čvršće veze kao što su prijateljstvo i razumevanje, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Tokom projekta organizuje se sedam radionica sa ciljem izrade kriznih scenarija i planiranja prevencija. Predstavljeni su i primeri dobre prakse širokog uključivanja građana u upravljanje kriznim situacijama.
-Javno zdravstveni rizici koji se danas pojavljuju na prostorima Jugoistočne Evrope i Evrope uopšte su mnogobrojni. Najaktuelnija je tema koja se tiče migrantskog talasa koji traje već sedam, osam godina. Pored toga, tu su i brojne pretnje koje su vezane za različite biološke, hemijske i druge agense kojima je izložena celokupna evropska populacija. Poslednjih nedelja smo svedoci uznemirenja zbog aero zagađenja u Srbiji. Kada govorimo o javno zdravstvenim pretnjama one su multifaktorijalne i ono što je jako važno za ovaj sastanak je da su ljudi svesni ovih rizika. Stalno se podvlači potreba za solidarnošću, a posebno za razmenom iskustava. Ovde u Šapcu smo se prisetili poplava i tada je ključni poziv bio na solidarnost, ali i na prisebnost i kompetencije koje su bile potrebne za borbu sa tim, rekao je dr Simo Vuković.
Jedna od ključnih poruka sastanka je da treba stalno obnavljati solidarnost među zemljama i među gradovima. Predstavnici Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka takođe su učestvovali na radionicama.
-Govorilo smo o tome kako svakodnevno pomažemo deci oboleloj od raka i njihovim porodicama. Takođe, o tome kako svako od nas može da da svoj doprinos poboljšanju kvaliteta njihovog života i lečenja i koliko je lepo i važno kada se lokalna zejdnica ujedini na jednom ovako zančajnom cilju, rekla je Teodora Todorović iz NURDOR-a.
Jelena Topalović Petrović je navela da se projekat sufinansira iz prgorama “Evropa za građane”.
-Trudili smo se da razvijemo korisne diskusije i mreže solidarnosti na lokalnom nivou, da povežemo lokalnu zajednicu, donosioce političkih odluka sa građanstvom i nevladinim udruženjima kako bismo mogli da delujemo i preveniramo. Tokom čitavog projekta naglasak je na volonterizmu i dobrovoljnom uključivanju građana u kriznim situacijama, navela je Jelena Topalović Petrović.
Na projektu učestvuje osam partnera iz sedam država: Austrije, Slovenije, Mađarske, Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Cilj je razvijanje mreže solidarnosti između lokalnih i regionalnih vlasti, organizacija civilnog društva i građana za delovanje u kriznim vremenima i situacijama.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa