Berza

  • aero 900 ⚫ 0,00%
  • impl 3.600 ▼ -7,69%
  • kmbn 2.300 ⚫ 0,00%
  • lsta 550 ▼ -2,31%
  • niis 585 ⚫ 0,00%
(21. novembar 2019.)
Izložba Nemanje Milenkovića u Biblioteci šabačkoj

Mirno moje srce spava

(aktivizam jezikom umetnosti)
Lični angažmana umetnika u aktivizmu za životinjska prava. Želja autora je da posmatrač preispita svoje moralne i etičke stavove i da se interakcijom otvori konsturktivan dijalog koji ne zahteva trenutno rešenje
Mirno moje srce spava
Mladi novosadski stvaralac Nemanja Milenković, 2018. godine poneo je nagradu "Igol Belohlavek" za grafiku koju dodeljuje Narodni muzej Šabac u okviru Oktobarskog salona. Postavkom „Mirno moje srce spava“ u Biblioteci šabačkoj svoj rad na drugačiji način prezentuje domaćoj javnosti. Umetnost je ostala njegov medij komunikacije, a izložbenu postavku čine neobični eksponati i ukazuju na jedan, često potisnut, a opet sveprisutni problem odnosa čoveka prema životinjama u savremenom društvu, istražujući prostor kolektivnog identiteta, odnosno individue.
-Početna ideja ove izložbe bila je da mi ljudi doniraju svoje lične predmete, jer ništa od izloženih nije u mom posedu, i da tako podrže moju ideju koja proizilazi iz aktivizma za prava životinja. Odricanjem i doniranjem predmeta pokazuju da su promenili stav povodom prakse lova- ističe Nemanja i dodaje da je postavka naizgled jednostavna. No, radovi su pažljivo odabrani kako bi posetioci imali mogućnost da promisle o svakom eksponatu ponaosob, i da bi se rad uklopio u ambijentalnu celinu galerije, a da ne bude previše invazivan.
Nemanja ističe da savremena umetnost zahteva kritički odnos prema publici, te traži prvenstveno od autora konstantno ispitivanje sopstvenog rada, rada drugih umetnika i zajedničkih potencijala koji su neophodni ukoliko promenu očekujemo u svom okruženju.
-So proizilazi iz feng šui kulture. Energetski je prečistač, pretvara negativnu u pozitivnu energiju. Uz to morska so, dokazano, ima samo pozitivna dejstva, a ujedno je i odličan konzervator, te koristeći njena svojstva čuvam objekte, menjam im namenu. Donedavno bili su lovački trofeji, gradili i hranili su individualni ego, a sada se objekat menja, njegova namena, od lovačkog trofeja postao je umetničko delo.
Nemanja se dokazao kroz različite likovne discipline. Sazrevajući menja svoj fokus interesovanja i umetničke percepcije. Izložba je dokaz zrelosti koju je dostigao, iako je još mlad.
-Rođen je 1996. godine, a već u svojoj biografiji ima osam samostalnih izložbi, 30 grupnih, i različite umetničke forme. Kroz stvaralaštvo nije video samo lični izraz, već je težio da svoje ideale, želje i borbu koju vodi, prezentuje i podstakne posmatrača na razmišljanje, smatra istoričarka umetnosti, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Tatjana Marković.
Izložbena postavka Nemanje Milenkovića, „Mirno moje srce spava“, dostupna je za javnost u Biblioteci šabačkoj do 27. novembra.
M. Ž.

Najnoviji broj

21. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa