21. novembar 2019.21. nov 2019.
Mirno moje srce spava
Izložba Nemanje Milenkovića u Biblioteci šabačkoj

Mirno moje srce spava

(aktivizam jezikom umetnosti)
Lični angažmana umetnika u aktivizmu za životinjska prava. Želja autora je da posmatrač preispita svoje moralne i etičke stavove i da se interakcijom otvori konsturktivan dijalog koji ne zahteva trenutno rešenje
Mladi novosadski stvaralac Nemanja Milenković, 2018. godine poneo je nagradu "Igol Belohlavek" za grafiku koju dodeljuje Narodni muzej Šabac u okviru Oktobarskog salona. Postavkom „Mirno moje srce spava“ u Biblioteci šabačkoj svoj rad na drugačiji način prezentuje domaćoj javnosti. Umetnost je ostala njegov medij komunikacije, a izložbenu postavku čine neobični eksponati i ukazuju na jedan, često potisnut, a opet sveprisutni problem odnosa čoveka prema životinjama u savremenom društvu, istražujući prostor kolektivnog identiteta, odnosno individue.
-Početna ideja ove izložbe bila je da mi ljudi doniraju svoje lične predmete, jer ništa od izloženih nije u mom posedu, i da tako podrže moju ideju koja proizilazi iz aktivizma za prava životinja. Odricanjem i doniranjem predmeta pokazuju da su promenili stav povodom prakse lova- ističe Nemanja i dodaje da je postavka naizgled jednostavna. No, radovi su pažljivo odabrani kako bi posetioci imali mogućnost da promisle o svakom eksponatu ponaosob, i da bi se rad uklopio u ambijentalnu celinu galerije, a da ne bude previše invazivan.
Nemanja ističe da savremena umetnost zahteva kritički odnos prema publici, te traži prvenstveno od autora konstantno ispitivanje sopstvenog rada, rada drugih umetnika i zajedničkih potencijala koji su neophodni ukoliko promenu očekujemo u svom okruženju.
-So proizilazi iz feng šui kulture. Energetski je prečistač, pretvara negativnu u pozitivnu energiju. Uz to morska so, dokazano, ima samo pozitivna dejstva, a ujedno je i odličan konzervator, te koristeći njena svojstva čuvam objekte, menjam im namenu. Donedavno bili su lovački trofeji, gradili i hranili su individualni ego, a sada se objekat menja, njegova namena, od lovačkog trofeja postao je umetničko delo.
Nemanja se dokazao kroz različite likovne discipline. Sazrevajući menja svoj fokus interesovanja i umetničke percepcije. Izložba je dokaz zrelosti koju je dostigao, iako je još mlad.
-Rođen je 1996. godine, a već u svojoj biografiji ima osam samostalnih izložbi, 30 grupnih, i različite umetničke forme. Kroz stvaralaštvo nije video samo lični izraz, već je težio da svoje ideale, želje i borbu koju vodi, prezentuje i podstakne posmatrača na razmišljanje, smatra istoričarka umetnosti, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Tatjana Marković.
Izložbena postavka Nemanje Milenkovića, „Mirno moje srce spava“, dostupna je za javnost u Biblioteci šabačkoj do 27. novembra.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa