21. novembar 2019.21. nov 2019.
Šabac je Mala Italija
ITALIJANSKI AMBASADOR POSETIO INDUSTRIJSKU ZONU U ŠAPCU

Šabac je Mala Italija

“Više od 10 italijanskih kompanija dobro posluju na teritoriji Šapca i Vladimiraca i zapošljavaju stotine građana sa ovog područja”, rekao je ambasador Lo Kašo. “Činjenica da u gradu posluje 12 italijanskih firmi govori o pozitivnom poslovnom ambijentu u gradu”, istakao je zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović
Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji, posetio je u petak italijansku firmu “Vopachel” u Industrijskoj zoni u Šapcu. Poseta je upriličena u okviru Dana malih i srednjih preduzeća, odnosno dana otvorenih vrata italijanske privrede, koji organizuje Konfindustija Srbije. Ambasador je održao sastanak sa predstavnicima firme, grada Šapca i Konfindustrije, a prisustvovala je i predstavnica Ministarstva prosvete. Tradicionalno, ovog dana, italijanske firme su posetili šabački učenici koji su se upoznali sa uslovima poslovanja u njima.
-Mi smo drugi partner Srbije kada je proizvodnja i izvoz u pitanju. Oko 600 italijanskih firmi radi ovde. Više od 10 italijanskih kompanija dobro posluju na teritoriji Šapca i Vladimiraca i zapošljavaju stotine građana sa ovog područja. Sve je više naših investitora koji i dalje žele i nameravaju da dođu i investiraju u Srbiju. Mi nemamo neki konkretan model koji želimo da ponudimo i implementiramo u Srbiji, već hoćemo da ponudimo svoje stručnjake, tehnologiju, iskustva, ekspertizu, kako bismo zajedno rasli i napredovali. Dobra saradnja je očigledna, rekao je ambasador Lo Kašo i dodao da je cilj ove manifestacije direktan kontakt učenika i mladih sa proizvodnim jedinicama i konkretnim mestima.
“Vopachel” ima 20 zaposlenih i još 12 radnika u fabrici koja se nalazi pored, a koja je deo iste grupacije. David Tomasin, finansijski direktor kompanije “Vopachel” veruje da među učenicima koji su tog dana posetili fabriku ima njihovih budućih radnika.
-Mašine koje rade u fabrici su moderne tehnologije, a upravo mladi imaju dobar odnos sa modernom tehnologijom i spremni su da uče nove stvari. Naše poslovno iskustvo u Srbiji počelo je davne 2007. godine, kada smo osnovali prvu proizvodnu jedinicu koja je došla do broja od 70 zaposlenih u trenutku kada smo je prodali kompaniji “Mondi”. Potom smo započeli novi biznis i od samog početka i u prvom i u drugom krugu poslovanja u Srbiji imali smo odličnu saradnju sa lokalnom zajednicom. Oni su u nama prepoznali partnere. Isto tako imamo izuzetnu saradnju i sa radnicima koji u nama prepoznaju mogućnost da napreduju i zarađuju, naveo je Tomasin.
Irena Brajović, direktor Konfindustrije u Srbiji, na sastanku je istakla da je “Šabac mala Italija” jer je u njemu najveći broj italijanskih kompanija.
Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović istakao je da je Grad Šabac godinama pouzdan partner svim kompanijama koje posluju na teritoriji grada.
-Činjenica da u gradu posluje 12 italijanskih firmi govori o pozitivnom poslovnom ambijentu u gradu. Sve te kompanije su došle u Šabac po preporuci, a ne zato što su očekivale da dobiju ogromne subvencije od Republike. Zahvalan sam Konfindustriji i ambasadoru Lo Kašo na organizaciji ovog događaja i verujem da će mnogi od srednjoškolaca koji danas obilaze italijanske kompanije u budućnosti biti i zaposleni u njima. Grad Šabac potrebe privrednika prati na nedeljnom nivou. Godinama unazad, svakog ponedeljka organizujemo komisije za praćenje investicija na kojima raspravljamo o svim bitnim temama vezanim za investitore i nastojimo da rešimo sve probleme koji su u našoj nadležnost, rekao je Kostadinović.
Na sastanku je najavljeno da će u narednom periodu u Srbiju doći veliki broj investitora iz Italije, a da je značajan deo njih zainteresovan za poslovanje upravo u Šapcu.
Vrata svoje kompanije mladima su ovog dana u Šapcu otvorili i “Selettra WB”, “Pasubio”, i DDOR osiguranje.

Povezivanje privreda dve zemlje
Konfindustrija Srbija je predstavništvo konfederacija italijanske industrije u Srbiji. Pomaže kako italijanskim firmama da razviju poslovne aktivnosti u Srbiji i ovde pronađu poslovne partnere, tako i domaćim firmama koje žele da sarađuju sa firmama iz Italije. Osnovana je 2012. godine, a sada ima 170 članica. Konfindistija u Italiji broji više od 150.000 kompanija sa oko 5 miliona zaposlenih.
Dani malih i srednjih preduzeća u Italiji se organizuju od 2010. godine, a u Srbiji četvrti put. Svake godine je sve veći broj i kompanija i škola zainteresovan za učešće u manifestaciji. Cilj je da se učenici i mladi upoznaju sa privrednim ambijentom i načinom na koji određene firme posluju.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa