7. jul 2011.7. jul 2011.
U SUSRET NOVOM ZAKONU O ZADRUGARSTVU

UDRUŽIVANjE MORA DA OŽIVI

Posebna šansa je formiranje zadruga za organizovaniji nastup kako na domaćem tako na inostranom tržištu. Udruživanjem do manjih troškova
Srpsko zadrugarstvo ima velike zasluge za međunarodno zadrugarstvo. O tome najbolje svedoči pozivnica Zadružnom savezu Srbije, povodom proslave 100. godišnjice Međunarodnog zadružnog saveza. To se dogodilo u vreme žestokih sankcija međunarodne zajednice Srbiji ( 1992. 1996.godine). Poziv Srbiji za učešće na ovoj važnoj proslavi ocenjen je kao posebna počast i podseća na zasluge profesora Mihaila Avramovića, koji je 1885. godine u Londonu predvodio državne predstavnike zadruga Srbije na osnivanju Međunarodnog zadružnog saveza.
U poljoprivredi Srbije stvaraju različiti proizvođači ( često različite moći i interesa).
Prvu grupu po rečima profesora dr Miladina Ševarlića čine “krupna poljoprivredna preduzeća“. To su moderne agrobiznis firme. One su moderne i razvijene između ostalog i zahvaljujući privatizaciji, kojom su dobili velike komplekse zemljišta. Ova preduzeća bi po mišljenju profesora Ševarlića u budućnosti trebalo da preuzmu lidersku poziciju stabilizatora i dugoročnog snabdevača tržišta.
Drugu grupu čine veća zemljoradnička gazdinstva, koja samostalno teško stvaraju u kontaktu sa prerađivačkom industrijom i trgovinom.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa