21. novembar 2019.21. nov 2019.
Sedišta za šabačke mališane
Za bezbedniju vožnju

Sedišta za šabačke mališane

Telo za koorinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, u utorak su u sali Kulturnog centra održali obuku za korišćenje auto- sedišta za decu. Edukaciji su prisustvovali roditelji i deca kojima je podeljeno 40 sedišta koja su obezbeđena u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.
Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula projekat i pozvala lokalne samouprave da konkurišu. Pored Agencije za bezbednost saobraćaja koja je obezbedila 20 auto-sedišta jedan od uslova je bio da lokalne samouprava obezbedi ostalih 20. Na konkurs se prijavilo 78 lokalnih samouprava, a Šabac je među 25 izabranih.
- Za nas je ovo prilika da razgovaramo sa roditeljima na koji način se pravilno upotrebljava sedište, kako se montira u automobil, kako se dete pravilno postavlja u automobil u dečijem auto- sedištu. Roditeljima će značiti poklon sedište koje su dobili od agencije i grada Šapca, i ubuduće će moći svoju decu bezbedno da prevoze. Smatram da bez prikazivanja demonstracije i edukacije roditelji ovo ne bi iskoristili na pravi način – rekao je Branko Stamatović načelnik odeljenja za lokalne smouprave Agencije za bezbednost saobraćaja.
Srbija ima veliki problem kada je u pitanju korišćenje dečjih auto-sedeišta. U poslednjih pet godina u saobraćajnim nezgodama kao putnici u automobilu živote je izgubilo 56 odsto dece. A razlog je što roditelji ne koriste dečja sedišta ili to ne rade na pravilan i odgovarajući način.
- Meni je drago da nastavljamo uspešnu saradnju sa republičkom Agencijom za bezbednost u saobraćaju. Ovo je nacionalna kampanja koja se sprovodi u celoj Srbiji a grad Šabac je deo te kampanje. Rešili smo da damo svoj doprinos. Najvažnija nam je edukacija i prevencija, ono na čemu mi radimo jeste da krećemo od najmlađeg uzrasta a posle se to uspešno realizuje na osnovne i srednje škole. Najbitnije je da se roditelji odgovorno ponašaju, a potom će tu odgovornost preneti na svoju decu – istakao je Nemanja Pajić.
Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa gradom uručila je 40 sedišta roditeljima koji su socijalno ugruženi i nisu u mogućnosti da izdvoje sami sredstva, a svakodnevno odvoze svoju decu do vrtića.
M.G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa