28. novembar 2019.28. nov 2019.
Razgovor o državnom budžetu za kulturu, kao razgovor o menjanju tapeta dok se kuća ruši
DIREKTORKA ŠABAČKOG POZORIŠTA ZA „DANAS“:

Razgovor o državnom budžetu za kulturu, kao razgovor o menjanju tapeta dok se kuća ruši

Dokle god kultura bude imala budžet koji počinje sa nulom, sve će u ovom društvu biti jedna velika nula, jer zadatak kulture, između ostalog, jeste da artikuliše, promoviše i brani bazične vrednosti jedne zajednice
Minja Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta, zamoljena da za „Danas“ prokomentariše budžet za kulturu za 2020, kaže da ne bi da omalovažava Danas niti deo javnosti kojoj je do kulture stalo, ali da pitanje budžeta u ovom trenutku deluje kao razgovor o menjanju tapeta dok se kuća ruši.
– Bez namere da omalovažim vašu novinu i deo javnosti koji se trudi da situaciju u kulturi promeni nabolje, moram da primetim da je razgovor o državnom budžetu za kulturu, u ovom trenutku, nešto kao razgovor o menjanju tapeta dok se čitava kuća ruši. Ne mislim ovim da kultura u društvu ima funkciju tapeta, već na činjenicu da je Ministar finansija dokazani prevarant, kriminalac i plagijator – ističe Bogavac, dodajući da bi Siniša Mali u svakom pristojnom društvu bio u zatvoru.
– Kod nas je na jednoj od vodećih državnih funkcija, pa se čak i raspravlja o odlukama njegovog ministarstva, kao da nas čudi to što su skandalozne! Ipak, to da je budžet za kulturu skandalozno mali nije počelo od Malog i nije nikakva novost. Čini mi se da istu raspravu vodimo decenijama unazad, pa je procenat koji se dodeljuje kulturi tako i zvanično najmanja suma o kojoj se najviše raspravlja. Dokle god kultura bude imala budžet koji počinje sa nulom, sve će u ovom društvu biti jedna velika nula, jer zadatak kulture, između ostalog, jeste da artikuliše, promoviše i brani bazične vrednosti jedne zajednice. Ukoliko je to društvo siromašno, utoliko je važnije da procenat namenjen kulturi bude viši jer to nije bacanje novca, već ulaganje u razvoj onih koji novac treba da naprave. Dakle, u građane. U ljude. U život. U vrednosti… Zato mi se čini da nije samo Mali kriv za mala izdvajanja za kulturu, već da su decenije malih izdvajanja dovele do hipokrizije u kojoj je moguće da državni budžet kroje plagijatori naučnih radova i kupci diploma. Nažalost, donosioci odluka tu stvar ne prepoznaju kao važnu – konstatuje Bogavac. Ona dodaje da je „časni izuzetak“ u tom smislu Grad Šabac čija lokalna vlast kulturu stavlja u centar razvoja grada, pa uz davanja od 7% dokazuje kako je moguće napraviti jedan mali grad velikim, dinamičnim i živim.
– Šabac ima najveći broj kulturno-umetničkih manifestacija u zemlji, što ga svrstava među najvažnije kulturne centre u državi. Zbog toga državnim vlastima treba poručiti da prepišu ovaj primer dobre prakse. Prepišite, jer i tako znamo da vam prepisivanje nije strano! – poručuje Minja Bogavac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa