28. novembar 2019.28. nov 2019.
Zagađenje postoji, ali problem rešiv
GRAD NARUČIO NEZAVISNO MERENjE VAZDUHA

Zagađenje postoji, ali problem rešiv

Zagađenje vazduha u Šapcu postoji, pokazuju rezultati nezavisnog merenja koje je Grad Šabac naručio. Merenje je obavio Institut zaštite na radu iz Novog Sada u periodu od osam dana, počev od 14. oktobra.
Povećane su vrednosti amonijaka, praškastih materija, arsena, benzopirena. Takođe, povećan je i nivo fluorovodonika, o čemu je već izvestio Zavod za javno zdravlje u Šapcu.
Na konferenciji za medije gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je saopštio da zagađenje potiče iz Istočne industrijske zone i najavio da će razgovarati pojedinačno sa svim kompanijama koje tamo posluju. Gradonačelnik je poručio građanima da ne treba da brinu i da će problem biti rešen.
-Ova vrsta analiza nije u nadležnosti grada Šapca, ali smo smatrali da je važno da imamo tačne podatke i da znamo da li postoji zagađenje. Zato smo naručili posebno nezavisno istraživanje za koje niko nije znao. Utvrdili smo da postoji zagađenje i da kvalitet vazduha nije na nivou na kom treba da bude, ali imamo i plan kako to da se razreši. Znajući da zagađenje potiče iz Istočne industrijske zone obavićemo razgovore sa svakom pojedinačnom kompanijom u tom nizu, do Mišara, rekao je gradonačelnik.
Merenja koja je vršio Insitut su specifična i za njih Zavod za javno zdravlje u Šapcu nije akreditovan. Da bi podaci bili merodavni potrebno je da merenja traju 51 dan, ali gradonačelnik je rekao da su i ovi rezultati zabeleženi tokom osam dana dovoljni da se počne sa rešavanjem problema.
-Amonijak je dozvoljene vrednosti prelazio dva dana. Praškaste materije su bile u nedozvoljenom nivou šest od osam dana, a one mogu da potiču i od industrijskih objekata i od saobraćaja. Benzopiren, koji se dovodi u vezi isključivo sa saobraćajem, odnosno dizel motorima bio je povišen svih osam dana, a to je slučaj i u drugim gradovima, obrazložila je Olivera Kikanović, inspektor za zaštitu životne sredine.
Gradonačelnik je naveo da su o rezultatima merenja obavestili sve republičke organe i da će zajedno napraviti akcioni plan kako da se problem reši. Takođe, istakao je da će javnost obaveštavati o svakom koraku ubuduće preduzetom.
-Problem ćemo rešiti sa ili bez pomoći republike. Očekujem u kratkom roku da se svaki pojedinačni izvor zagađenja sanira i da svakak kompanija preduzme sve neophodne mere da se kvalitet vazduha dovede na nivo na kom je bio. Radi se o kompanijama koje imaju sva potreban dokumenta da sve rade ispravno. Verujem da su to sve socijalno odgovorne firme i daćemo zajedo pronaći najbolje rešenje u najbržem roku, rekao je gradonačelnik.
Pored industrije značajan izvor zagađenja je saobraćaj. Uvođenje javnog prevoza moglo bi značajno da utiče na rešavanje ovog problema.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa