28. novembar 2019.28. nov 2019.
San vredan 10 miliona evra
NASIP NA DRINI U MAČVANSKOM PRIOBALNOM DELU

San vredan 10 miliona evra

Urađeno 11. kilometara nasipa od Banovog Broda do Salaša Crnobarskog. To je sada savršen “štit” za 30.000 stanovnika opštine Bogatić i Šabac
Ideja je rođena u vreme velike opasnosti od poplava u Mačvi, pre par godina, kada je velikim požrtvovanjem meštana izbegnuta katastrofa od nabujale reke, čiji vodostaj je rastao iz časa u čas. Između ostalog i zbog ovoga u Briselu je predlog Mačvana o učvršćenju starog i izgradnji novog nasipa kraj Drine, naišao na odobravanje i spremnost da bespovratno finansiraju ovaj projekat, vredan ukupno 10. miliona evra.
- Uradili smo 90 odsto nasipa u dužini 11 kilometara od Banovog Broda do Salaša Crnobarskog. Ugrađeno je ukupno oko 500.000 kubika peska i zemlje, a vrednost ovog posla koji finansira Evropska unija je oko četiri miliona evra. Radimo i tri puta u neposrednoj blizini vode, a potrebno je izgraditi i 33 pristupna puta nasipu od sela u ukupnoj dužini od 33 kilometra, kaže Milorad Kovačević, direktor Sremskomitrovačkog preduzeća “Hidrograđevinar”koje je izvelo radove. On dodaje da je kruna (širina) na vrhu nasipa šest do osam metara, a visina na nivou 500 godišnjih voda.
Nesumnjivo je da je na ovakav način napravljen čvrst odbrambeni zid koji štiti oko 30.000 žitelja opštine Bogatić i grada Šapca, tako i više hiljada plodnih oranica i brojnih drugih materijalnih dobara na ovim prostorima od mogućih hirovitih talasa Drine.
Novi nasip biće spojen sa već izgrađenim 2014. godine do Badovinaca u dužini od sedam kilometara, a za potpuni završetak poslova potrebno je uraditi u ovom delu, kraj obale Drine još šest kilometara nasipa.
- Svi ovi poslovi, završeni i oni koji predstoje doprineće ukupnom mirnom snu naših građana. Verujem da su to, kao i veliko požrtvovanje prilikom nedavne odbrane od poplava imali u vidu u Evropskoj uniji, opredeljujući se da bespovratno finansiraju pomenute vredne poslove, kaže Miroljub Stanić, načelnik štaba za odbranu od poplava opštine Bogatić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa