28. novembar 2019.28. nov 2019.
Vinaver kroz devetu umetnost
Strip prikaz dela „Gromobran svemira“

Vinaver kroz devetu umetnost

Mlada umetnost prizma za vanvremensko delo. Spojena kreativnost i inteligencija. Stripovi ukazuju na konstantnu aktuelnost rada Stanislava Vinavera
Umetnost je večna, negira vremensko prostorne kontinume, pretvarajući se u inspiraciju koja može da nadahne stvaraoca. Iskra krativnog delanja skrivena je u svakom učeniku Škole primenjenih umetnosti, a kroz medijum stripa, znali su kako da prikažu „Gromobran svemira“, najpoznatije delo šabačkog i srpskog pisca, pesnika, kritičara, erudita Stanislava Vinavera.
-Nisam znao ništa o knjizi, ali su mi stihovi pokazali put do dela. Posmatrajući sve radove, mogao bih drugarima i sebi dati jaku osmicu ili devetku. Svaki rad je na svoj način specifičan i zaista dobar – rekao je Matija Petrović, jedan od mladih umetnika koji su svoju kreativnost prezentovali na majskoj Radionici stripa u Narodnom muzeju, odnosno kroz izložbenu postavku u Narodnom muzeju.
Idejna rešenja strip prikaza poznatog ostvarenja dostupna su u medijateci Narodnog muzeja do utorka.
-Savremena umetnost u Šapcu živi, ima svoje stvaraoce i poklonike. Svaki strip mladih umetnika ima posebnu draž koja nas vuče da se zadržimo uz njega, da ga analitički posmatramo i to je najvažnije. Uverena sam da su uradili fantastičan posao – smatra Nela Tonković, direktorka Muzeja.
Znatno duže od nedelju dana, radovi đaka Škole primenjenih umetnosti, učenika profesora Mihaila Simovića, živeće u izdanju „Gromobran svemira“ strip kompilaciji radova polaznika Radionice, koje je u delo smešteno među koricama oblikovala Biblioteka šabačka.
-Mi smo ponosni izdavači. Predstavljanje „Gromobrana svemira“ kroz prizmu devete umetnosti objedinjuje sve principe koje mi kao institucija kulture baštinimo. To je promocija stvaralaštva mladih, čuvanje lika i dela velikog književnika, ali i afirmacija stripa kao mlade umetnosti. Nije bilo dileme da li radovi đaka treba da budu uobličeni na ovaj način i nema sumnje da zaslužuju mesto na policama Biblioteke – rekla je Jelena Podgorac, direktorka Biblioteke šabačke.
Prema rečima gradskog većnika Igora Marsenića, kroz strip lik i delo Stanislava Vinavera je dobilo još jedan način kroz koje će da živi, uz rad fondacije, festival, uskoro i trg.
-Više sam nego zadovoljan kako su naši sugrađani, srednjoškolci, inteligentno, pronicljivo odgovorili na zadatak prikaza stihova starih sedam ili osam decenija. Ovo izdanje pokazuje kako je i samo delo, još uvek dinamično, savremeno, odnosno vanvremensko – rekao je Marsenić
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa