Info

5. decembar 2019.5. dec 2019.
Slava  besmrtnim herojima otadžbine
OBELEŽENA 101 GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA MAČVE U PRVOM SVETSKOM RATU

Slava besmrtnim herojima otadžbine

Venci i cveće kraj spomen ploče u čast Milana Garibovića i Čedomira Petrušića, nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima, kojom je odlikovano još 23 Mačvana. Promocija trilogije pukovnika Milorada Jevtića. Počasti braniteljima slobode na Limanskoj adi, pored Drine i spomenika seljacima i ratnicima, ispred osnovne škole u Bogatiću. Nagrađeni najbolji likovni i prozni radovi učenika iz Badovinaca na temu Veliki rat
Mačvani i njihovi gosti su proteklog vikenda dostojanstveno obeležili 101 godišnjicu oslobođenja ove, velike srpske ravnice u Prvom svetskom ratu.
Prvo je u centru Badovinaca otkrivena spomen ploča i odata pošta nosiocima Karađorđeve zvezde sa mačevima iz ovog sela Milanu Gariboviću i Čedomiru Petrušiću. Podsećajući na njihova hrabra dela, predsednik sela Aleksandar Ilijašević je između ostalog naglasio da sećanja na ove vitezove časti koji su dali svoj život za našu slobodu ne treba da tamne.
- Naprotiv, zaslužuju stalno podsećanje i divljenje. Za slobodu su žrtvovali najvrednije što su imali, dodao je on.
Okupljenima ispred zgrade mesne zajednice Badovinci, gde je spomen ploča i postavljena, obratio se i Ljubomir Marović, predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912-1920, rečima zahvalnosti i pošte braniteljima otadžbine.
Dragan Josipović, sekretar Saveza, naglasio je da najvažnije odlikovanje koje je jedan vojnik i oficir mogao da dobije u periodu od 1912-1918 (Karađorđeva zvezda sa mačevima) za izuzetna zalaganja i junačka dela, na području Mačve, dobilo je dvadesetak ratnika iz ovog kraja, a pored njih Drinska divizija i Mačvanski Prnjavor. Podsećanja radi, general Pantelija Jurišić iz Crne Bare za zasluge u komandovanju, orden je dobio dva puta.
U kulturno-umetničkom delu programa monolog poručnika Tasića iz pozorišne predstave “Sveti Georgije ubiva aždahu”, govorio je Branislav Ković, glumac Amaterskog pozorišta “Janko Veselinović” iz Bogatića.
Počast uz polaganje venaca i cveća, odata je i junacima Gvozdenog puka, Topličanima, kraj spomenika na Limanskoj adi, pored Drine, nedavno podignutog u slavu ovih hrabrih branitelja slobode.
U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Badovincima promovisana je trilogija, ovdašnjeg pukovnika u penziji Milorada Jevtića.
O strahotama koje je ovaj rat doneo Mačvanima možda najbolje svedoče podaci iz popisa Austrougarske uprave iz jula 1916. U 14 naselja koja su tada pripadala Mačvanskom srezu, a danas opštini Bogatić živelo je 10.000 stanovnika, manje nego pre rata. Primera radi 1910. godine, samo broj muškaraca bio je manji za 47 odsto.
Učenicima seoske osnovne škole u Badovincima, čiji su radovi na temu Prvi svetski rat proglašeni za najbolje, uručene su nagrade.
Na kraju je odata pošta i položeni venci kraj spomenika seljacima i ratnicima Mačve u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, postavljenom ispred osnovne škole u Bogatiću
Lj.Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa