Info

5. decembar 2019.5. dec 2019.
Seti se- sećam se
Nagrada Oktobarskog salona „Igor Belohlavek“

Seti se- sećam se

Nagrada Oktobarskog salona „Igor Belohlavek“ pripala Zvonku Petroviću. Umetničko delo sugeriše na neprekidno uzlazno-silazno kretanje, prostorno-vremenski kontinuum i podstiče posmatrača na misaoni proces o sećanju
Kustosi Nela Tonković (direktorka Narodnog muzeja u Šapcu) i Filip Kovačević za postavku 63. Oktobarskog salona odabrali su jedanaest umetničkih dela sa scene vizuelne umetnosti u Srbiji koja se bave sećanjem i njegovim odnosom prema gradu kako bi predstavili centralnu temu „Grad i sećanje“.
Unutar novog, redizajniranog koncepta uočena je potreba za redefinisanjem dosadašnjeg načina nagrađivanja, te je tako od ove godine ustanovljena samo jedna, centralna nagrada „Igor Belohlavek“, nazvana po čuvenom šabačkom umetniku i pedagogu, jednom od osnivača Salona.
Priznanje je namenjeno umetničkom radu i stvaraocu koji svojom autentičnošću, autorskim stavom i odnosom prema vremenu u kojem nastaje, najbolje odgovori na temu. Komisija za dodelu nagrade radila je u sastavu: dr Zoran Erić, šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi Muzeja savremene umetnosti, dr Sanja Kojić Mladenov, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Miroslav Karić, kustos Galerije „Remont“. Jednoglasnom odlukom rad Memento - memini (Seti se - sećam se) autora Zvonka Petrovića odabran je kao najbolji za 2019. godinu.
-Ovo je drugi put da sam dobio priznanje “Igor Belohlavek“, pre sedam godina kao mlad autor, a sada kao iskusniji. To me veoma raduje, jer smatram da ne pripadam krugu uticajnih umetnika, a žiri je prepoznao moju umetnost kao vrednu - kaže Petrović i navodi je odnos sredine prema kuluturnom nasleđu, sećanju izazovna tema, a znatan deo svog opusa posvetio je izučavanju ovih motiva.
Laureat će svoje stvaralaštvo predstaviti u Narodnom muzeju na samostalnoj izložbi u decembru naredne godine.

Memento - memini
Umetnička instalacija Zvonka Petrovića sugeriše na neprekidno uzlazno-silazno kretanje, prostorno-vremenski kontinuum i podstiče posmatrača na misaoni proces o sećanju, prolaznosti, odnosu društva, pojedinca prema vlastitim vrednostima.
-Zvonkov pomaže da ovogodišnju temu „Grad i sećanje“ osvetlimo iz drugačijeg ugla, koji može lako da se percipira i sa individualnog i sa kolektivnog, odnosno društvenog stanovišta - istakla je Nela Tonković direktorka Narodnog muzeja u Šapcu.
M. Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa