5. decembar 2019.5. dec 2019.
Predizborna koalicija
Narodni slobodarski pokret

Predizborna koalicija

Formirana je prva ozbiljna koalicija za predstojeće izbore u Srbiji koju inicijalno čine Nova Srbija, grupa građana Iskreno za Niš generala Momira Stojanovića i Narodni slobodarski pokret. Narodni blok će biti otvorena koalicija i do raspisivanja izbora obaviće se razgovori sa svim političkim opcijama i lokalnim grupama građana koje žele u zajedničku borbu za vraćanje dostojanstva običnom čoveku i državi Srbiji-ističu u Narodnom slobodarskom pokretu povodom nedavnog formiranja koalicije.
Šta su glavne političke odrednice te koalicije?
Danas je neophodno okupiti se oko pet glavnih zadataka i to: demokratizacija države, dekriminalizacija društva, zaštita Ustavnog poretka, definisanje dugoročnog nacionalnog plana i strategije i postizanja pune vojne i političke suverenosti države. Iz tog razloga mi smatramo da na izbore treba izaći čak i pod ovako lošim uslovima i time omogućiti da građani na glasačkom listiću imaju makar jednu pravu i respektabilnu opozicionu političku opciju. Ne sme se vlasti prepustiti ceo izborni politički prostor.
Kako gledate na proglašeni bojkor izbora od strane dela opozicije? Da li se plašite etikete da ste Vučićevi?
Deo opozicije koji je proglasio bojkot izbora na to ima legitimno političko pravo, ali bojkot nije uspeo da artikuliše i pokrije čitav opozicioni spektar i zato je neophodno napraviti i jednu jaku izbornu listu. A raznih etiketa se ne plašimo, pogotovo jer nisam baš siguran da i oni koji su sada za bojkot neće na kraju promeniti mišljenje.
Na koji način ćete nastupiti na izborima u Šapcu?
U suštini Narodni blok je napravljen kao koalicija za sve nivoe izbora. Naravno, na lokalima postoji sloboda da se koalicije proširuju i u nekoj meri modifikuju i na taj način prilagođavaju specifičnostima koje postoje u različitim krajevima Srbije. Naš stav je da u Šapcu na jednoj listi treba da budu sve relevantne političke opcije koje na lokalu nisu niti uz SNS niti uz gradsku vlast jer samo na taj način izbegavamo konfrontaciju na „život i smrt“ i omogućujemo političku i institucionalnu stabilnost grada.
Da li u tom pravcu sa nekim pregovarate?
Mi imamo korektne odnose sa gotovo svim političkim akterima u Šapcu i naravno da sa mnogima razgovaramo o potencijalnoj saradnji. Svi smo svesni veoma specifične političke situacije u kojoj se naš grad nalazi i moram priznati da se pomalo plašim te priče „Šabac kao simbol otpora SNS-u“ jer to znači da će borba oko simbola biti žestoka i sa uključenim brojnim stranim faktorima. Zato i iznosim javno predlog da se svi mi drugi okupimo na jednoj listi kako bi građani dobili jednu racionalnu političku opciju za koju mogu da glasaju i da budu sigurni da time obezbeđuju normalnost u našem gradu.
SP

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa