5. decembar 2019.5. dec 2019.
Najava velikih investicija
SEDNICA SAVETA MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA O EKOLOŠKOM PROJEKTU

Najava velikih investicija

Predstavnici opština danas su državnom sekretaru predali dokumentaciju i planove koje imaju. Razgovarali su o potencijalnim lokacijama na kojima će biti izgrađena postrojenja i mogućnostima za dodatno širenje vodovodne i kanalizacione mreže
Osma sednica Saveta Mačvanskog upravnog okruga održana je u utorak, a tema je bila rekonstrukcija i izgradnja kanalizacione mreže, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i izgradnja primarne i sekundarne vodovodne mreže i postrojenja za pitku vodu u lokalnim samoupravama Mačvanskog okruga. Sednici su prisustvovali predstavnici Loznice, Krupnja, Ljubovije, Vladimiraca i Bogatića, a sa njima je o ovoj temi razgovarao dr Dragan Jeremić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.
-Ovo je priprema za novi investicioni plan. Tek treba da pripremimo program i da to predstavimo u Kabinetu predsednika. Predsednik Aleksandar Vučić je najavio novi investicioni plan i njegovu prezentaciju. Mi moramo do tada sve da pripremimo. Realizacija ovog projekta je pet godina i zavisi od stanja postojeće dokumentacije na terenu, od toga ko šta ima od dokumentacije, šta može da se gradi odmah... Treba da se napravi plan aktivnosti na osnovu postojeće dokumentacije, rekao je Jeremić.
Predstavnici opština danas su državnom sekretaru predali dokumentaciju i planove koje imaju. Razgovarali su o potencijalnim lokacijama na kojima će biti izgrađena postrojenja i mogućnostima za dodatno širenje vodovodne i kanalizacione mreže.
-Ovo je investicioni projekat, rezultat međudržavnog sporazuma Kine i Srbije. Od projektovanja do implementacije, dakle izgradnje i realizacije, radi se bez finansijskog učešća opština, po sistemu “ključ u ruke” što je velika olakšice za opštine koje apliciraju u ovom projektu, naveo je Jeremić.
Sednicom je predsedavao načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac. Kako je obrazložio, iako su projekti iz oblasti ekologije, deponije nisu uključene u to, jer su Šabac i Bogatić problem rešili regionalnom deponijom u Sremskoj Mitrovici, a ostale lokalne samouprave su priključene projektu regionalne deponiji na Ubu.
-Projekti su vezani za poglavlje 27 koje je jedno od najzahtevnijih, ali i finansijski najizdašnijih. Ovo je samo prva faza, predavanje dokumentacije i razgovori o zahtevima i potrebama lokalnih samouprava. Druga faza je razgovor sa investitorima i finansijerima i nadam se da će naše lokalne samouprave povući što više sredstava. Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Vlada Republike Srbije i predsednik Srbije najavili su ogromne investicije u vrednosti oko 1,5 milijardi dinara za rešavanje ovih gorućih problema i nadam se da će naš okrug ovo rešiti na pravi način, rekao je Vladan Krasavac.
Sednici je prisustvovao i predstavnik kineske kompanije koja će biti investitor i izvođač projekta.

m. m.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa