5. decembar 2019.5. dec 2019.
Životna priča kao najbolja opomena
PREDAVANjE „JOŠ UVEK VOZIM“ ČULI UČENICI EKONOMSKE ŠKOLE

Životna priča kao najbolja opomena

Koordinator projekta "Još uvek vozim" Slaviša Savić preneo je deci svoja iskustva, kada je u alkoholisanom stanju, vozeći bez pojasa i nedozvoljenom brzinom, sa samo 18 godina ostao prikovan za invalidska kolica. Posle veoma emotivnog predavanja učenici su mogli da probaju tzv. "pijane naočare" koje simuliraju percepciju pod dejstvom alkohola
Učenici četvrtih rezreda Ekonomske škole "Stana Milanović" u ponedeljak su prisustvovali predavanju "Još uvek vozim" koje su organizovali Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga i Agencija za bezbednost saobraćaja, a u okviru kampanje „Um na drum“. Predavanje je održano za decu koja su tek položila vožnju ili tek treba da postanu vozači i kao početnici su jedna od najranjivijih kategorija u saobraćaju.
Koordinator projekta "Još uvek vozim" Slaviša Savić preneo je deci svoja iskustva, kada je u alkoholisanom stanju, vozeći bez pojasa i nedozvoljenom brzinom, sa samo 18 godina ostao prikovan za invalidska kolica. Posle veoma emotivnog predavanja učenici su mogli da probaju tzv. "pijane naočare" koje simuliraju percepciju pod dejstvom alkohola.
-Pre svega, naučili smo veoma važnu lekciju, da stvari koje mi smatramo za nevažne, kao što su alkohol ili dokazivanje pred društvom, mogu dosta uticati na naš život i promeniti ga iz korena. Možda nećemo biti u situaciji da ostvarimo ciljeve koje imamo u životu, rekao je Dragan Matić, jedan od učenika koji su prisustvovali predavanju.
Predavanje „Još uvek vozim“ je do sada čulo skoro 30.000 mladih u 40 gradova u Srbiji. Pokazalo se da na tinejdžere mnogo jači utisak ostavljaju realne priče iz života od bilo kakvog drugog objašnjavanja.
-Na većinu ljudi statistika o saobraćajnim nezgodama ne ostavlja preveliki utisak. Pogotovu nama, tinejdžerima, brojevi i grafikoni ništa ne znače. Viđamo ih u školi u udžbenicima svaki dan. Međutim, kada čujemo koliko ta jedna sekunda može da znači i da utiče na život ljudskog bića, to ostavlja dubok utisak i tera na razmišljanje koliko mnogo može da nas košta momenat nepažnje, rekao je učenik Luka Lazarević.
Slaviša Savić ističe da se trudi da na ličnom primeru pokaže sa koliko ozbiljnih posledica može da se susretne neko ko ne poštuje saobraćajne propise.
-Osnovna poruka je da imunitet ne možemo steći količinom novca ili markom automobila koji vozimo. Jedini imunitet na saobraćajne nezgode jeste poštovanje saobraćajnih propisa, čuvanje svog i života drugih. Svojstveno mladosti jeste da ide do krajnjih granica, ali verujem da stalnim pričanjem oni shvatiti da u ključnim momentima puste gas i stisnu kočnicu, rekao je Slaviša Savić po završetku predavanja.
Telo za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca podržava sve akcije koje realizuje Agencija za bezbednost saobraćaja.
-Ovu kampanju smatramo još jednom preventivnom aktivnošću koja na specifičan način mladima, koji će uskoro postati vozači, skreće pažnju na sve opasnosti u kojima se mogu naći za vreme vožnje i kao učesnici u saobraćaju. Jako je značajno da su svesni toga da treba da vode računa kako o sebi tako i o drugima u saobraćaju, navela je Sandra Mićić iz gradskog Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju.
Duško Pešić, načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja naveo je da oni već nekoliko godina sprovode različite kampanje sa mladima.
-Od 2015. godine sastavni deo kampanje „Um na drum“ su tribine koje realizujemo zajedno sa osobama koje su nastradale u saobraćajnim nezgodama i njihova mogućnost da prenesu poruku mladima je nezamenljiva. Pričajući svoje lične priče, koje su svakako potresne, ali i edukativne, oni daju primer mladima kako neke stvari ne treba raditi, rekao je Pešić.

Pozitivna statistika
Duško Pešić je naveo da se broj mladihkoji stradaju u saobraćajnim nezgodama smaanjio, ali dokle god ih ima da će raditi na tome da taj broj bude što manji.
-Pre 20-ak godina ginulo je oko 330 mladih godišnje. Poslednjih četiri, pet godina taj broj je između 103 i 114. Godine 2014. svaka četvrta osoba koja je poginula u saobraćajnim nezgodama imala je između 15 i 30 godina, a poslednje dve godine to je svaka šesta osoba. Ako nastavimo trend kao u prvih 10 meseci, prvi put ćemo u Srbiji imati manje od 100 poginulih mladih u toku godinu dana, rekao je Pešić.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa