5. decembar 2019.5. dec 2019.
Izviđački stroj  Srbije 2019.
IZVIĐAČI

Izviđački stroj Srbije 2019.

45 godina od prve izviđačke akcije “Izviđački stroj”. Prvi izviđački stroj održđan 21. decembra 1976. godine u Rudu, na trgu gde je osnovana Prva proleterska brigada. U Šapcu “Izviđački stroj” održan 21. decembra 1988. godine u kasarni “Cerski Junaci”. Na svim do sada akcijama učestvovali šabački izviđači. Ove godine u Nišu OI “Vera Blagojević” dobitnik 30. lente za 2019. godinu. Na akciji dodeljene Plakete “Zaslužni član Saveza”. Akciju u Nišu otvorili Pera Trajković, predsednik SIS i Gredonačelnik Niša
Prošlog vikenda u Nišu je održan 45. “Izviđački stroj”, godišnja akcija izviđača Srbije, na kojoj je učestvovalo preko 250 izviđača. Na ovoj godišnjoj akciji Savez izviđača Srbije svake godine dodeljuje republička priznanja jedinicama i pojedincima koji su tokom godine ostvarili godišnji program aktivnosti i omasovili svoje jedinice. Priznanja su “Odred i četa orlova”, “Izviđač orao”, odlikovanja i Plakete pojedincima.

Šabački odred izviđača “Vera Blagojević”, najstariji u Šapcu, po trideseti put dobio je ovo najveće republičko priznanje za jedinice. Ova lenta se nosi na izviđačkoj zastavi domaćin akcije u Nišu bio je odred izviđača “Josif Pančić”, a svečanost je održana u Niškom Domu Vojske Srbije. Akciju su svečano otvorili i pozdravili sve prisutne Pera Trajković, predsednik SIS, Šapčanin i gradonačelnik Niša sa svim članovima Gradskog veća.

Od izviđačkih jedinica iz Srbije koje su dobile lentu “Odred orlova i četa” bilo je 16 odreda, sedam četa, jedno kolo planinki i jedno jato poletaraca, kao i 11 “Izviđača orlova”. Među izviđakim odredima bio je i OI “Vera Blagojević” iz Šapca.

Od drugih priznanja koje ovom prilikom dodeljuje Savez izviđača Srbije izviđačkim jedinicama i pojedincima dodeljene su značke “Zlatni i srebrni javorov list sa zracima”, zatim četiri Plakete “Miloš Đ. Popović” i četiri Plakete, kao najveće priznanje u Savezu izviđača Srbije “Zaslužni član Saveza”. Iz Šapca Plakete su dobili Mića Stanimirović i Stevan Stojanović.
Delegaciju izviđača Šapca predvodili su članovi OI “Vera Blagojević” Sava Dervišević, starešina odreda, Marko Živanović, načelnik odreda, Nikola Čajić i Milica Vučetić – svi veoma zadovoljni dobijenom lentom i drugim priznanjima dobijenim od Savezta izviđača Srbije na ovoj akciji.
S.Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa