5. decembar 2019.5. dec 2019.
Trag slikarskog viđenja Mačve
SOVLjAČKA LIKOVNA KOLONIJA

Trag slikarskog viđenja Mačve

Ostvarenje likovnih snova osnivača Milića od Mačve i Dragana Đuričića. Vredna kolekcija Kulturno-obrazovnog centra u Bogatiću, najznačajniji slikarski dar, preko stotinu talentovanih i obrazovanih zaljubljenika kičice
Preovlađuju jarke boje. Većina njih su zavičajne impresije. Da se ne zaboravi prošlost Mačve, ali i nekad prisutna ikonografija rodnog kraja.
Sve to su želelim i rekao bih, uspeli osnivači Sovljačke likovne kolonije, koja je ušla u treću deceniju života, kao još uvek vitalna, vredna i kvalitetna. Za to su nema sumnje najzaslužniji priznati slikari, njih više od stotinu, koji su za dve decenije postojanja i rada Sovljačke kolonije, za koju je još na osnivanju Milić od Mačve rekao da bi pre voleo da se zove naseobina ili bivak slikara, uspeli da odgovore zahtevu osnivača. Želja doajena ovdašnjeg slikarstva, da to bude slika i prilika stare Mačve iz prošlih vremena, ostvaruje se i bogati novim sadržajem. Opet je to zasluga vrhunskih likovnih umetnika uz nesebičnu podršku i organizaciju Kulturno-obrazovnog centra Bogatić i ovdašnje lokalne samouprave.
Nije onda ni čudo što je izložbu Sovljačke likovne kolonije, prošlog petka u svečanoj sali Skupštine opštine Bogatić, otvorio prvi čovek ove lokalne samouprave Nenad Beserovac. Potom je goste pozdravio Miloš Simić, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, a o radu kolonije svih proteklih godina govorio novinar i književnik Dragan Filipović.
On je između ostalog naglasio da su organizatori uspeli da očuvaju renome kolonije, za koju se zna u celoj Srbiji. Istovremeno do punog izražaja je došlo očuvanje ikonografije i likova ljudi ovog kraja koje život nikada nije štedeo. Dat je i značajan impuls, pre svega mladim stvaraocima da ne zaborave prošlost svog kraja, koja je inspirativna i daje mnogo mogućnosti za unapređenje stvaralaštva.
Naravno, nije izostao ni inspirativni umetničko-zabavni program (Habanera Quartet), kao ni obraćanje Miroslava Perića, glumca Amaterskog pozorišta “Janko Veselinović” u Bogatiću.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa