5. decembar 2019.5. dec 2019.
Između krajnosti – Azra
Promocija knjige u Kulturnom centru

Između krajnosti – Azra

Ja sam kralj
sudbina je metresa
sa zastakljenim očima
upravo prelazi ulicu
ponekad je osjetim
na vrhovima prstiju
grobnica za Borisa čovječe
ako želiš da saznaš
pristani na sve
ako želiš da mijenjaš ljude
ne odmeći se
Albumima Azra, Sunčana strana ulice, Ravno do dna, ili Filigranski pločnici Branimir Džoni Štulić i Azra označili su početak osamdesetih kao zlatno doba jugoslovenskog rokenrola.
Nedavno objavljena knjiga "Između krajnosti" je pogled na Štulićevu diskografiju, kako sa Azrom, tako i samostalnu. Autor Ivan Ivačković, jedan od vodećih srpskih rok kritičara, kaže za Džonija da je „najveći generacijski pesnik i glasnogovornik, ali ne podilazi mitovima i ne pothranjuje zablude stvorene tokom njegovog holandskog egzila“. Uz osvrt na nastanak benda, i rezime o njegovom značaju, trenutnoj Štulićevoj poziciji, knjiga je nezaobilazno štivo za sve kojima je Azra dobro poznata, ali i one koji će tek otkriti propznatljiv zvuk.
-Branimir Džoni Štulić bio je najznačajnija ličnost jugoslovenskog roka, a ja sam heo da ga predstavim kao čoveka od krvi i mesa - kaže Ivan Ivačković autor knjige "Između krajnosti", rok kritičar i novinar, koji je objavio oko dve hiljade tekstova u relevantnim novinama od onih u nekdašnjoj SFRJ, do današnjih u Srbiji, ali i šire. Autor je bestselera „Kako smo propevali“, za koji je dobio nagradu „Desimir Tošić“, najveće priznanje koje se u Srbiji dodeljivalo za publicistiku. Objavio je i zbirku novinskih tekstova „Pisma iz Tajnog grada“, biografske knjige „Umetnost pobune“, „Obe strane jastuka“ i „Priznanja pop pevačice“, kao i pesničku zbirku „Crvena mapa“.
Protekle godine objavio je svoj prvi roman „Bezverje“. Njegova najnovija knjiga, nazvana po Azrinom poslednjem albumu „Između krajnosti“, vodi čitaoce kroz muziku i svet legendarne grupe Azra i njenog “vođe” Džonija Štulića. Šapčani su na promociji pomenutog naslova u Kulturnom centru imali priliku da čuju više o kultnom sastavu, fontmenu, polarizovanom shvatanju muzike, života, na granici mitomanije i idolopoklonstva.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa