5. decembar 2019.5. dec 2019.
SREBRNE BEOGRADSKE USPOMENE
VATERPOLO: F4 KUP SRBIJE 2019.

SREBRNE BEOGRADSKE USPOMENE

Radnički se revanširao za prethodnu zimu. Turnir izjednačen, presudili detalji i neiznuđene greške. Samopouzdanje i igra beleže rast, a žal zbog poraza u izjednačenom meču
Pehar pobednika Kupa Srbije, nažalost je promenio mesto boravka, a sigurno mu je bilo lepo prethodnih 360 dana u našem gradu. Malo, samo malo je nedostajalo da smeštaj produži za još godinu dana, ali detalji su odlučili da krene na put. Kada pogledamo rivale, bila je to repriza prošlosezonskog finala, ipak, ishod je ovaj put bio drugačiji. Ponovo je pobednik postigao deset golova.
Prema očekivanjima finale je moglo „otići na obe strane“. Očekivano neizvesni duel uvek odluče sitnice, ali žal koji ostaje može biti baš u tim sitnicama. Pobedu su odnele povrede, ali i polaganje oružja razuma i koncentracije pred željom i emocijama, nešto što je svojstveno mladom timu. Ipak, to ima svoju cenu, ovaj put to je tužan izraz lica dok oko vrata stavljate srebrno odličje.

Smirenost donosi trofej
Odlično je počeo ŠABAC, postigao prva dva gola i delovao sigurnije, međutim, sama činjenica da su u Beograd Šapčani stigli bez povređenog Rikarda Gomeša, ostavila je preveliki teret na Velkiću kao jedinom pravom centru. Amerikanac Kančelor Ramirez je na početku odigrao iskusno i smireno, međutim ponovo je do izražaja došla njegova nešto agresivnija igra koja nije u skladu sa gledištima arbitara i vrlo brzo je došao u problem sa isključenjima, dva je imao u početnoj fazi utakmice. Iako su usledila četiri gola Kragujevčana, Vučinić i Radulović su vratili egal, te nije bilo dileme da svaki i najsitniji detalj može biti presudan. Nervoza je bila vidljiva u redovima Šapca posle dve propuštene izgledne prilike, 1 na 1 sa golmanom i neiskorišćene prednosti dva igrača više.
Verovatno čovek „za specijalne zadatke“ u Radničkom, Pljevančić, prepoznao je šta je slaba tačka Radulovića, nema izraženih igračkih, ali ima mladost. Uspeo je da ga isprovocira, usledilo je obostrano isključenje do kraja meča, no značaj za igru ekipa dva igrača je neuporediv. Pljevančić je, iz istog razloga, ranije završio utakmicu polufinala proptiv Zvezde (9:8). Posle trećeg isključenja Ramireza, već je značajno umanjen šuterski potencijal. Vasića i Markovića su odlično čuvali, Vučinić je pronašao način da pravi probleme Radničkom, ali nije dovoljan sam. Uprkos svemu, Šabac je i povedo na početku poslednje četvrtine i onda u dva napada dve situacije koje su definitvno usmerile meč. Pri rezultatu 7:6 za Šabac, šampion je odbranio napad Kragujevca sa igračem više, ali umesto kontranapada, Rogač je ranije uplivao sa mesta za isključene igrače, što je donelo, novo treće isključenje za njega i novi, nažalost uspešan napad Šumadinaca. Ubrzo je Lukić, doskorašnji igrač Šapca, prilično neubedljiv u finalu, izazvao koškanje sa Velkićem. Novo obostrano isključenje do kraja meča. Indisponirani Lukić nije mnogo doprinosio igri Radničkog do tada, a Šabac je ostao bez jedinog centra, što je Toholju oslobodilo značajan prostor. Završnica bez: Velkića, Rogača, Radulovića i Ramireza, bila je neravnopravna.
-Radnički je zasluženo osvojio Kup i čestitam im na tome. Mi smo odlično ušli u meč, ali nas je pobede koštala nervoza. Njima je mirnoća donela trofej, mirnoća u važnim momentima. Nama ostaje da radimo naporno i dalje i spremimo se za nastavak A1 lige, ali i domaće prvenstvo – rekao je Miodrag Mirović, trener „Šapca“.

Ponovo pobeđen Partizan
Finale, kao i ceo finalni turnir pokazali su ujednačenost najboljih srpskih ekipa, što najavljuje izuzetnu završnicu domaćeg prvenstva, a polufinani meč Šapčana je pokazatelj potencijala šampionske ekipe i posle meča protiv Crvene Zvezde u Regionalnoj ligi, dokaz da je Šabac, uprkos brojnim promenama, takmac i ove sezone za titulu.
Pred polufinalni duel, šabački vaterpolisti su se susreli sa dva opterećenja, teretom pritiska favorita, obrazlaganom nedefinisanom situacijom u Partizanu, iako su sami igrači Beograđana isticali kako oni ne osećaju probleme, kako normalno rade i pripremaju utakmice, a istovremeno je mladi tim „crno-belih“ imao polet boljih rezultata nego što su mnogi predviđali, kao i pobede nad Šapčanima u A1 nadmetanju. Uz pomenuto, „čivija“ je nosila i teret odbrane trofeja. Uprkos svemu ŠABAC je pokazao brojne dobre strane i napredak u odnosu na septembar i oktobar.
Od starta do kraja je bio organizovaniji i igrački bolji od rivala. Samo dobri šutevi sa distance su držali Partizan u igri, iako je branilac trofeja pokazivao više u bazenu. Kada je u samom finišu bilo 10:10, izgledalo je da je Partizan u prednosti, jer je meč počeo bez opterećenja, vraćao se iz zaostatka, ali je zrela, smirena i skoncentrisana igra sve pretpostavke „potopila“. Nisu Šapčani gubili glavu, već mirno graili napade, a Vasić je bio odlučujući faktor koji je doneo finale, bez žurbe, napetosti i bez finiša koji odlučuje jedan napad, a sve protiv vrlo kvalitetnog tima.

Čekajući proleće
Mogla bi ovo biti jedna od najboljih i najneizvesnijih seztona u srpskom vaterpolu. U Regionu baš i nismo konkurentni, ali realno je da tri člana A1 opstanu u najvišem rangu, realno je da Radnički izbori plasman u elitu, a onda će uslediti superligaško nadmetanje gde su šanse gotovo izjednačene. Igrački je Zvezda najjača, finansijski je u još većoj prednosti, ali Kup je pokazao da to nije garant rezultata. Ko voli vaterpolo, svakako sa nestrpljenjem očekuje pozno proleće. Sva četiri tima planiraju, žele i nadaju se tituli, u to niko ne može imati sumnjati.

F: ŠABAC – RADNIČKI (KG) 8:10 (2:1, 3:4, 1:1, 2:4)
Beograd. Gledalaca: 500. Sudije: Raković i Anđelić. Igrač više: Šabac 14 (5), Radnički 12 (3). Dva igrača više: Šabac 1 (0), Radnički 2 (1). Peterci: Šabac 1 (1).
ŠABAC: Filipović, Eraković, Marković, Repanović, Ramirez 1, Vasić 1, Rogač, Ilić, Vasović, Vučinić 5, Matković, Velkić, Vukadinović, Radulović 1.
RADNIČKI: Dobožanov, Branković 1, Stanojević 1, Janković 3, Toholj 1, Frolov 2, Lobov, Dino 1, Panić, Radovanlija, Lukić 1, Tomašević, Todorovski, Pljevančić.

PF: PARTIZAN – ŠABAC 10:13 (5:4, 2:3, 1:2, 2:4)
Beograd. Gledalaca: 450. Sudije: Raković-Krstonošić, Anđelić. Igrač više: Partizan 16 (6), Šabac 14 (7). Peterci: Šabac 3 (3).
PARTIZAN: Bulajić, Gbadamasi, Barać, Nešić 1, Radulović 1, Andrin 1, Smiljević 2, A. Mitrović, Vićković 1, Radojević 2, Radonjić 2, P. Mitrović, Vlahović, Pujović. Trener: Ćirić.
ŠABAC: Filipović, Eraković, Marković 2, Repanović, Ramirez, Vasić 5, Rogač, Ilić, Vašović 1, Vučinić 2, Matković 1, Belkić, Vukadinović, Radulović 2. Trener: Mirović.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa