12. decembar 2019.12. dec 2019.
Spomenik gospodaru Jevremu Obrenoviću
Počast graditelju prve varoši Srbije

Spomenik gospodaru Jevremu Obrenoviću

Skulptura visoka četiri metra, delo akademskog vajara Vladimira Tovića, nagrađena je kao idejno rešenje na konkursu koji je raspisala Gradska uprava na proleće biće postavljena
na platou ispred Doma vojske
Pre nešto više od dva veka na čelo Šabačke nahije postavljen je brat kneza Miloša, Jevrem Obrenović, mecena učenih ljudi i intelektualne elite tog doba. Tokom deceniju i po koliko je upravljao gradom postavio je temelje modernog, urbanizovanog naselja i od turske kasabe stvorio varoš po uzoru na „evropejske“. U znak sećanja Šapčani su glavnu ulicu imenovali po gospodaru, a od proleća iduće godine monumentalna skulptura inspirisana likom Jevrema dominiraće prostorom na Cvetnom trgu, ispred nekadašnjeg Doma vojske.
Skulptura visoka četiri metra, delo akademskog vajara Vladimira Tovića, nagrađena je kao idejno rešenje na konkursu koji je raspisala Gradska uprava. Ona realistično prikazuje Jevrema u narodnoj nošnji XIX veka.
-Šabac na dostojan način treba da se oduži Jevremu, a spomenik koji će krasiti Trg ispred Doma vojske treba da bude simbol našeg grada. Zahvaljujem se umetniku na izuzetnom trudu koji je uložio da na pravi način prikaže znamenitog Obrenovića. Kao Grad odavno smo doneli odluku da jedna od najznačajnijih ličnosti istorije Šapca zaslužuje spomenik, ali nikada nije bilo dovoljno vremena i spremnosti. Početkom ove godine dogovoreno je sa Vladimirom da se započnu radovi i očekujemo da će u martu će biti završeni. Pristupićemo uređenju prostora predviđenog za skulpturu ispred Doma vojske - rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Vajar Tović ističe da je celokupan proces bio zahtevan, ali da je zadovoljan rezultatima i završnim radovima. Nakon finalnog modelovanja livnica iz Kovina načiniće skulpturu.
-Pre samog početka pristupio sam opsežnom istraživanju o liku i delu brata kneza Miloša Obrenovića. Trudio sam se da što vernije i autentičnije prikažem Jevrema. Rad je bio veoma iscrpljujući tokom ovih šest meseci, ipak zadovoljan sam na kraju izgledom. Posle modelovanja u glini, u livnici se nastavlja proces koji traje dva do tri meseca - rekao je Tović.
Član gradskog veća zadužen za kulturu Igor Marsenić navodi da je namera bila da se ukaže na značaj gospodara Jevrema kao tvorca modernog Šapca.
-Mi i dan danas šetamo ulicama koje je formirao knez Jevrem Obrenović. Verujem da bar 120 godina kasni realizacija ovakvog spomenika. Čvrsto smo rešili da ispravimo ovu nepravdu, što osoba koja je stvorila moderni grad u kome danas živimo nije imala spomenik dostojan svojih dostignuća. Verujem da je ova skulptura ponos za sve naše građane - istakao je Marsenić.
Komsija u sastavu: Dragana Rusalić programski direktor Kulturnog centra Beograd, istoričar i kustos Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković i član Gradskog veća Igor Marsenić odlučivala je o idejnom rešenju za statuu Jevrema Obrenovića.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa