19. decembar 2019.19. dec 2019.
Povećanje prinosa uz dobre mere
Subvencije za šabačke poljoprivrednike

Povećanje prinosa uz dobre mere

Korišćenjem potencijala podzemnih voda i kopanjem plitkih bunara poljoprivrednici uz stručnu pomoć, nove agrarne mere i subvencije mogu povećati prinos ratarskih kultura
Grad Šabac serijom predavanja u seoskim sredinama poljoprivrednike upoznaje sa novim agrarnim merama navodnjavanja, kao i planiranim subvencijama za narednu godinu sa posebnim osvrtom na navodnjavanje kukuruza i soje, uz predstavljanje benefita sistema kap po kap kako bi se iskoristio potencijal plitkih voda u Mačvi i Posavotamnavi.
-Bušenje i subvencionisanje dubinskih bunara u Pocerini dalo je dodatne prinose, a to želimo da prenesemo i na ratarstvo. Poljoprivrednici treba da konkurišu za ove podsticaje i da se na predavanjima bolje upoznaju sa pogodnostima koje će ostvariti kroz navodnjavanje zemljišta – istakao je član Gradskog veća Slaviša Kostadinović.
Korišćenjem potencijala podzemnih voda i kopanjem plitkih bunara znatno bi poboljšala proizvodnja kultura koje trenutno prirodnim putem ne dobijaju dovoljne količine vode, ističu stručnjaci iz ove oblasti.
-Smatramo da projekat znatno može da podigne nivo proizvodnje ratarskih kultura, ali bude od značaja i za stočare kako bi bili konkurentni na tržištu. Cilj nam je da ekonomska računica bude pozitivna u prozvodnji biljnih kultura, i ishrane za stoku - istakao je Predrag Srdanović iz iz Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca.
Uz subvencije od 200 evra po hektaru Grad će obezbediti i stručnu pomoć poljoprivrednicima koji žele da unaprede svoju proizvodnju i budu konkurteni na domaćem, a kasnije i inostranom tržištu.
-Predložio sam sistem navodnjavanja kap po kap kao jedan od najefikasnijih i najjeftinijih. Želimo da naredne jeseni rezultati budu uočljivi. Ukoliko bismo kukuruz navodnjavali pet puta u roku od tri meseca prinos više ne bi bio 7, nego 14 tona – pojasnio je dipl. inž. agronomije Dušan Tufegdžić.
Poljoprivrednici navode da stručna pomoć, prezentovane agrarne mere i subvencije mogu doprineti povećanju prinosa. Suša uslovljena klimatskim promenama znatno je uticala na ovogodišnju proizvodnju, a prema procenama u narednom periodu efekti globalnog zgrevanja najviše će pogoditi biljne kulture.
-Navodnjavanje je veoma važno, jer su suše sve veće i dugotrajnije. Zalivanjem bismo rešili taj problem – kaže Živorad Vasić, predsednik Saveta Mesne zajednice Mačvanski Prnjavor i poljoprivrednik.
Do sada su proizvođači u Mačvanskom Prnjavoru, Ribarima, Zminjaku i Skrađanima imali su priliku da saznaju više o novim agrarnim merama, a planirani su skupovi u Petlovači - 23. decembra, Duvaništu - 24. decembra, Slepčeviću - 25. decembra i Štitaru - 26. decembra ( u svim selima početak je u 19 časova).
M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa