19. decembar 2019.19. dec 2019.
Koraks obećao novu eru
PROMOCIJA KALENDARA ZA 2020. GODINU NAJPOZNATIJEG SRPSKOG KARIKATURISTE U ŠAPCU

Koraks obećao novu eru

U prepunoj sali šabačke sinagoge, Koraks je predstavio svoje najnovije delo - Nova era, i to u organizaciji Novog Optimizma
Genijalac, vanzemaljac, velemajstor svog zanata, epiteti su sa kojima je bio suočen najpoznatiji srpski karikaturista Predrag Koraksić Koraks na promociji svog kalendara za 2020. godinu u Šapcu.
U prepunoj sali šabačke sinagoge, Koraks je predstavio svoje najnovije delo - Nova era, i to u organizaciji Novog Optimizma.
Koraks je istakao da se svakodnevno nalazi pred pravom poplavom gluposti, trivijalnosti, da sada ova vlast pruža toliko materijala da jednostavno ponekad izuzetno požuri da mu neka ideja ne promakne pred navalom novih motiva.
Ovde u Srbiji kao da je vreme stalo, na sceni su različiti vlastodršci, ali je princip isti, primitivnost, bahatost, glupost… Čak jedna ogromna većina nije uspela da shvati matoforu sa metom koju su tako zdušno osudile Vučićeve pristalice, da su izašli i na ulice da protestuju. To nigde nema da vlast protestvuje protiv opozicije - rekao je Koraks.
On je ukazao da su afere sadašnje vlasti sve učestalije, one stare se ne razrešavaju, ove nove guraju pod tepih, ali da je afera sa Krušikom velika kost u grlu Vučiću i njegovoj kamarili. Poredeći Miloševićevo i ovo doba, Koraks je podsetio da su devedesete obeležili ratovi, a da su tada zlikovici i ubice bile sveprisutne. Posebno su pretili vlastodršci sa Pala, opominjući ga da ne sme da pređe Drinu.
- Na jednoj karikaturi sam nacrtao predsednika Grčke Micotakisa, SRJ Dobricu Ćosića i Srbije Slobodana Miloševića, kao igraju trule kobile. I zbog toga su me tužili. Taj proces je, ipak, prekinut, jer se verovatno neko dosetio koliko je to politički kontraproduktivno - prisetio se Korak i dodao da uprkos svemu očekuje da će se pojaviti svetlo na kraju tunela.
Vladimir Jokić, kolumnista Danasa, ima privilegiju da decenijama sarađuje sa Koraksom. Podsetio je da su Miloševiću posebno smetale karikature koje predstavljaju njegovu suprugu Miru, debelu i sa cvetom u kosi, a ona je, istine radi, bila na dijeti.
- Sam Milošević nije mario za karikaturu, a Vučić i njegovi sadruzi jednostavno ne razumeju karikaturu, pa su tako pogrešno tumačili da je tema prostitutka, a zapravo je bila striptizeta, ili su naprednjaci digli glave o navodnom fašizmu, a nigde nije bilo Hitlera i Gebelsa - dodao je Jokić.
Antonela Riha napomenula je da je Koraks jedinstvena institucija i da je javnost njegova najbolja odbrana od nasrtaja vlasti.
- Svojim karikaturama, takođe, na upečatljiv način govori o burnim dešavanjima na ovim prostorima. Jedna od konstanti je zarđala kašika, i to je učinak srpskih radikala i Vojislava Šešelja, posebno vezano za proganjanje u Hrtkovcma – rekla je ona.
Nela Tonković, istoričarka umetnosti, istakla je na značaj karikature za društvena zbivanja, i uporedila Koraksove i karikature Onora Domijea.
- To je društveno odgovorno stvaralaštvo, a kod Koraksa i ono najjezivije poprima oblike duhovne pobede ideje i duhovitosti - naglasila je ona.
Novinar Dragan Eraković podsetio je da su Koraksove karikature izvele na ulice hiljade naprednjačkih pritalica, što je znak da ni Danas, ni NIN nisu toliko beznačajni, i kako Vučić kaže da ih ne čita.
- Miloševićeva vlast bila je brutalna, sa odredima smrti, sa hladnjačama u kojima su prevoženi leševi, sa ubijanjima političkih protivnika, dok je ova Vučićeva usmerena na veliki lopovluk i očuvanje vlasti po svaku cenu - istakao je Eraković. Arhitekta Dragoljub Bakić smatra da Koraksovo stvaralaštvo uspeva da iz najgrotesknije stvarnosti izvuče duhovnu nit, da pokaže pobedu onih koji ne pristaju na strah i ćutanje.
- U tome ima ogroman otpor, tako da je Koraks danas državni neprijatelj broj jedan. Međutim, ma koliko se upinjali da ga zastraše, naprednjaci u svemu lažu, pa čak i o navodnim 700.000 članova. Koraksova najveća vrlina je ta da je on original i da ga ni na koji način ne mogu iskopirati - dodao je Bakić.
Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, govoreći o o sadašnjim prilikama naveo je da se humor, duhovnost, obrazovanje gube pred naletima rijalitija, pred bezočnim glupostima i najprimitivnijim sadržajima.
- U svemu tome ova vlast na sve načine hoće da se održi lažima i propagandom, ali Koraksove karikature su svedočanstvo o ovom vremenu beščašća. Čak se i nekadašnji predvodnik demokratskih promena Čedomir Jovanović preokrenuo, i tako olako izrekao da Koraksa plaća Đilas. To je krajnje neprimereno reći, verovatno svako kazuje ono što ga lično žulja. Iako je karikatura dnevna pojava, vezana za najaktuelniji događaj, Koraksove karikature su zapravo hronika kroz šta smo sve prošli i ima trajnu vrednost - naglasio je Bodrožić.

Nada se novim likovima
- Milošević nije mario za karikature. Do mene je samo jednom stigla informacija da se naljutio na mene zbog toga što sam nacrtao njegovu suprugu Miru. Milan Milutinović me je zvao na kafu u Predsedništvo, a Boris Tadić je učinio isto i pri tom otkupio dvadesetak karikatura na kojima je bio nacrtan. Od Vučića nema ni traga ni glasa. Nadam se da ću u sledećoj godini biti u prilici da crtam neke nove ljude, a ne Vučića i njegove pajtose - rekao je Koraks koji ne planira da prestane sa crtanjem karikatura ni u devetoj deceniji života.

N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa