19. decembar 2019.19. dec 2019.
U potrazi za pesmom
Zbirka poezije Siniše Mozetića

U potrazi za pesmom

Baš nikako ne dam
sve svoje tuge,
potrošene štoperice
besanih noći.
Ne dam te magle guste
puteva bez smera,
ni sva ta jutra
kada nam je nebo plavo.
Baš ne dam, ni malo.
U zbirci poezije „U potrazi za pesmom“ profesor Šabačke gimanzije Siniša Mozetić traga za svim neuhvatljivim što pesma simbolizuje. Knjiga je neobične strukture, podeljena na sedam delova naslovljenih prema danima u nedelji. Autor neretko ističe da je za poeziju potrebno voleti ljude, biti iskren i deliti sa njima „sitnice koje život znače“.
-Iako sam po pozivu profesor matematike u privatnom životu sam čovek koji se raduje običnim stvarima, i ne tako „komplikovanim“ kao što je matematika. Težim jednstavnijem i upravo tu tražim lepotu života. Smatram da smo previše okrenuti velikim, teškim, problemima i zaboravljam ono što je zaista važno. Poezija se krije u malim stvarima, pogledu, prirodi, zagrljaju, detaljima - kaže Siniša Mozetić, profesor Šabačke gimnazije, autor knjige „Može li jedno pitanje, profesore?“ i otkriva da je pravu pesmu sasvim slučajno napisao pre više decenija. Na nagovor jedne dame prihvatio je izazov i tada je nastala „Otkazaću svima“. Kao student Matematičkog fakulteta nastavio je potragu za inspiracijom i pesmom, jer i Vajerštras je tvrdio da „nije moguće biti pravi matematičar, a ne biti bar malo pesnik“.
-Čovek kada počne da postavlja neobična i neočekivana pitanja, tek tada dolazi do trenutka spoznaje. Odrastanje nametne određene stereotipe, a mašta je važan deo odrastanja i pesnika. Svako od nas je nekada napisao pesmu, ali možda nije objavio ili sabrao u zbirku. Ne pišem samo za sebe, nego i sve one koji prepoznaju moju poeziju. Želeo sam da svakodnevicu prenesem na papir, a sa čitaocu ostavim prostora da tumači ono što je pročitao, razmišlja, jer nije pesnik centralni deo stvaralaštva.

Zaljubljenik u lepu pisanu reč
-Znatno pre nego što je Siniša Mozetić postao učenik, student, otac, suprug bio je član Biblioteke šabačke i zbog toga je za nas poseban. Drugu godinu zaredom imamo čast da predstavimo njegove knjige – navela je Kristina Aleksić saradnik za programe kulture Biblioteke šabačke.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa