26. decembar 2019.26. dec 2019.
Solidarnost i saosećanje
ŽUPNIK CRKVE SVETE ANE U ŠAPCU VELEČASNI ANDREJ ĐURIČEK ZA GLAS PODRINjA

Solidarnost i saosećanje

Hrišćanin je onaj koga vodi i nadahnjuje Isusov duh, to je duh poverenja i pouzdanja u Božju ljubav i duh bratske ljubavi. Ako ovog duha uguši u srcima greh oholosti i sebičnosti ili samodostatnosti kad živi kao da nema Boga i prati samo svoje interese udaljuje se od Isusa, nalazi se u opoziciji prema njemu i njegovoj zapovedi ljubavi
Pripadnici rimokatoličke veroispovesti Božić koji slave po gregorijanskom kalendaru dočekali su ovaj praznik u atmosferi zahvalnosti i radosti, kaže za Glas Podrinja župnik crkve Svete Ane u Šapcu velečasni Andrej Đuriček.
Prema njegovim rečima, ovakva atmosfera proizilazi iz zahvlanosti Bogu.
- On je darivao svetu svoga Sina da po njemu živimo od Božje ljubavi. Radosti jer dolaskom Božjeg Sina postali smo voljena deca Božja. To je suština božićnih praznika, na prvome mestu stoji Bog koji ide u susret nama da i mi krenemo jedni prema drugima – ističe velečasni Đuriček.
On naglašava da se u trenucima najveće radossti u hrišćanstvu moramo okrenuti vrlinama.
- I to onima koje su temelj kršćanskog morala u svako doba ljudske povijesti. To je, pre svega, vjera u Boga koji se nama približio, jer nas voli. U vrline kojima treba da budemo okrenuti su i nada u pobedu svetla nad tamom, života nad smrću, večnosti nad prolaznošću i ljubav koja nas nadahnjuje da postanemo dar za druge. To su univerzalni moralni principi vernika hrišćanina – dodaje velečasni Đuriček.
I on se slaže da nam je svima potrebna ljubav.
- Hrišćanin je onaj koga vodi i nadahnjuje Isusov duh, to je duh poverenja i pouzdanja u Božju ljubav i duh bratske ljubavi. Ako ovog duha uguši u srcima greh oholosti i sebičnosti ili samodostatnosti kad živi kao da nema Boga i prati samo svoje interese udaljuje se od Isusa, nalazi se u opoziciji prema njemu i njegovoj zapovedi ljubavi – kaže naš sagovornik.
U turbulentnim vremenima čiji smo savremenici, često jurimo za materijalnim dobrima, zaboravljajući na one koji žive teško, a svi smo Božja deca.
- Isus nam je vrlo jasno pokazao način kako pomiriti sopstvene interese sa imperativom solidarnosti i suosjećanja – onaj koji je svestan Božje ljubavi i sam postaje brat koji se zalaže za druge, ruka koja diže klonule, radosna vest koja teši žalosne – napominje velečasni Đuriček.
Kada opisuje situaciju u katoličko crkvi u Srbiji i u Beogradskoj nadbiskupiji on kaže da je karakterišu različitost i jedinstvo.
-Termin kojim bih opisao situaciju Katoličke crkve u Beogradskoj nadbiskupiji su različitost i jedinstvo. Naši vernici pripadaju poreklom različitim nacionalnim i kulturnim sredinama, ali uprkos različitosti jezika, kultura, običaja stvaramo jednu zajednicu, jer vjerom nadilazimo sve podijele. Pozvani smo u Srbiji nastojiti na jedinstvu kršćana u dijalogu sa sestrinskom pravoslavnom crkvom, stojimo dakle pred ozbiljnim imperativom ekumenizma. Želimo biti kreativna manjina koja daje svoj doprinos razvoju demokratskog društva – zaključuje velečasni Đuriček.

Božija očinska ljubav
Božić je najradosniji hrišćanskim praznik. Praznik je ljubavi i radosti. To je prilika kada se svi hrišćani okupljaju oko porodice u ljubavi sa Bogom. U ovim danima je neizostavna i poruka u čast ovakvog praznika.
- Bog je u Hristu svome Sinu napravio prvi korak u susret čovjeku, dozvolimo da nas Bog podupire svojom očinskom ljubavlju – kaže velečasni Đuriček.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa