26. decembar 2019.26. dec 2019.
Mlekara donirala 30 sadnica
PLUĆA GRADA ŠAPCA

Mlekara donirala 30 sadnica

Domaće i strane kompanije koje su odlučile da zasade 2.000 stabala u našem gradu ukazuje na njihovu želju da se bore za zdravu životnu okolinu. Ovde se nećemo zaustaviti. Beograd je najzagađeniji grad na svetu i niko ne govori o tome
Na prostoru stare kasarne prošlog četvrtka zasađeno je trideset sadnica stabala jasena, breze i klena koje je gradu poklonila kompanija Mlekara Šabac. Ovaj posao su izveli radnici Mlekare Šabac, Javnog komunalnog preduzeća „Stari grad“ sa stručnjacima Javnog preduzeća „Infrastruktura“ Šabac.
- Mlekara Šabac daje svoj konkretan doprinos u cilju očuvanja životne sredine. Kao kompanija sa dugom tradicijom želimo da Šabac bude grad kojim će se ponositi naši sugrađani – kazao je savetnik šabačke Mlekare, Saša Živanović.
Do sada je posađeno blizu 1.000 komada sadnica, u planu je još 1.000 koje će biti posađene u narednom periodu.
Sanja Tešić iz JP „Infrastruktura“ Šabac zahvalila se svim kompanijama koje su do sada učestvovale u ovoj akciji. Pozvala je zaintersovane građane da se priključe i daju svoj doprinos u ozelenjavanju.
Akciju je podržao i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Vraćanje „Starom gradu“
Pored uređenja Sava parka radilo se na postavljanju dervoreda duž Savske avenije. Zasađeno je 120 sadnica stabala, a sredstva su izdvojena iz budžeta Grada Šapca. Savsku aveniju obišli su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i član Gradskog veća Igor Marsenić. Tom prilikom Marsenić je istakao da je ovo jedna od najznačajnijih i najvećih transformacija javnog prostora u savremenoj istoriji grada Šapca.
- Svedoci smo ponovnog vraćanja građana Starom gradu i reci Savi, gde je naš grad i nastao. Sećam se fudbalskog terena na Dudari, gde sam odlazio sa svojim drugarima da igram fudbal. Nažalost pamtim i deponiju, i kamione koji su dovozili tu smeće. Jedino što mogu da podelim sa svojim sugrađanima je da dolazak i šetnja kraj Save nikada nije bila ovako lepa i veličanstvena. Verujem da će ovaj prostor koji smo ulepšali i prilagodili za svakodnevnom životu i razonodi naših građana, neće biti samo oplemenjen drvećem i rastenjem, već i umetničkim delima – kazao je Marsenić.
Park će biti upotpunjen urbanim mobilijarom prilagođenim ovom prostoru. Planirana je postavka oko stotinak klupa, šezdeset korpi za smeće, i stalaka za bicike na nekoliko lokacija.
Comex proširuje „Pluća grada“
Radnici „Comex-a“ su u okviru akcije „Pluća grada Šapca“ zasadili 50 sadnica platana u ulici Vojvode Putnika koja vodi ka njihovoj firmi.
- Kompanija „Comex“. podržava sve akcije i pozitivne stvari koje se dešavaju u našem gradu. Sadnja 50 stabala je proširenje pluća grada Šapca. Ovim smo želeli ujedno da ulepšamo ulicu koja vodi ka našoj firmi. Izabrali smo sadnice platana jer je zaštitni logo „Comex-a“ list ove biljke – rekao je direktor i suvlasnik kompanije „Comex“ Rajko Pribilović.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podržao je akciju ozelenjavanja gradskih površina i tom prilikom najavio mere protiv zagađenja vazduha u gradu.
- Sam podatak da u Šapcu postoje firme poput Eliksira, Komeksa, Pasubio, domaće i strane kompanije koje su odlučile da zasade 2.000 stabala u našem gradu ukazuje na njihovu želju da se bore za zdravu životnu okolinu. Ovde se nećemo zaustaviti. Beograd je najzagađeniji grad na svetu i niko ne govori o tome. Nezavisnim istraživanjem utvrđeno je da ima zagađenja, i da je jedan od načina za smanjenje štetnih čestica u vazduhu sadnja drveća. Drugo način je smanjenje zagađenja od automobilskog saobraćaja. Moramo redukovati ponašanja naših sugrađana u saobraćaju. Ponudićemo rešenje u vidu alternativnog prevoza, javni prevoz, biciklistički saobraćaj, pešak u saobrćaju, parkiranje po obodima grada sve to je način da se smanji aerozagađenje – kazao je gradonačelnik.
Zelenović je napomenuo da je ovih dana u fazi remonta dimnjak na „Eliksiru“ gde se radi na ugradnji novih filtera.
M.G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa