26. decembar 2019.26. dec 2019.
Kiseli kupus iz Banovog Polja
NOVI PRIVREDNI TOK U MAČVI

Kiseli kupus iz Banovog Polja

Domišljati vlasnik preduzeća Dast-if, koje se bavi preradom povrća Ivan Dadić, godišnje na tržište Zapadne Evrope plasira između 600 i 700 tona, veoma traženog kiselog kupusa
Za skoro tri decenije od kako se bavi preradom i plasmanom kiselog kupusa, vlasnik preduzeća Dast-if iz Banovog polja Ivan Dadić, otpremio je uglavnom na tržište Zapadne Evrope (Francuska, Nemačka, Španija) na desetine hiljada tona ovog veoma traženog povrća. Ne čudi ga što je tržište i dalje “gladno”, a mačvanska zemlja idealna za gajenje kupusa, koji ukišeljen višestruko je zdravstveno koristan.
- Proizvodnju, posebno potražnju treba prilagoditi zahtevima kupaca. Ne bi trebalo “robovati” starim shvatanjima, jer vremena se menjaju, a stim i potrebe vrlo probirljivih kupaca. Naravno, u svemu su prisutni troškovi, a s tim u vezi je manja, ili veća zarada. Treba računati i na rizik, ali imati u vidu da pšenica i kukuruz dugo nisu kurentni na tržištu, a najbolja mačvanska zemlja se koristi upravo za ovu, rekao bih klasičnu proizvodnju, kaže Dadić.
Po njegovoj proceni u nekada prestonici paradajza, paprike i kupusa, kako su nazivali Banovo Polje, trenutno primat odnosi proizvodnja stoke.
- Treba razmišljati o isplativosti svakog posla koji nije lak. Naš proizvodni pogon u Banovom Polju sadrži 11 bazena i vakum mašine za pakovanje. Preradićemo ove godine skoro 1.000 tona kupusa, za sada isključivo sorte Bravo, jer pored visokog prinosa, on je veoma kvalitetan, ističe Dadić.
Sirovinu nabavlja uglavnom od proizvođača u Banovom Polju. Tako je ove godine kvalitetan kupus stigao sa oko 15 hektara ugovorene proizvodnje, upravo iz sela.
Preduzeće postoji od 1993. godine, a idejni tvorac je Ivanov otac Dragan. Posao je “ukorenjen” i zahvaljujući Ivanovoj majci Svetlani, koja je rodom iz Banovog Polja. U svemu mu dosta pomaže sestra Marija, a zapošljavaju ukupno šest radnika.
Plan je da proizvodnju prošire na spravljanje turšije, čim se za to ukaže povoljna prilika.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa