26. decembar 2019.26. dec 2019.
Sve veća potražnja za domaćim proizvodima
OPŠTINSKO VEĆE O FESTIVALU ZIMNICE

Sve veća potražnja za domaćim proizvodima

“Festival zimnice”, sajam koji se već 11 godina održava u Koceljevi, postao je simbol ove opštine. Izveštaj o organizovanju i održavanju ove manifestacije našao se prošle nedelje na dnevnom redu sednice
opštinskog veća
“Festival zimnice”, sajam koji se već 11 godina održava u Koceljevi, postao je simbol ove opštine. Izveštaj o organizovanju i održavanju ove manifestacije našao se prošle nedelje na dnevnom redu sednice opštinskog veća.
Nakon što je član organizacionog odbora zadužen za izlagače Vladimir Matić ukazao na proceduralni propust zbog kojeg članovi odbora nisu bili u prilici da pre članova veća razmatraju ovaj izveštaj, usledilo je sumiranje rezultata i efekata privredno-turističkog događaja.
Odgovarajući na konstataciju člana veća da su sajamske cene pojedinih proizvoda skuplje nego one u marketima, Matić je podsetio da nije ista industrijska zimnica i ona spravljana u domaćoj radinosti.
–Saberite koliko je potrebno radnika da ispeče potrebnu količinu paprika i koliko treba da se plati da bi se dobila jedna tegla ajvara. Jedna sirovinska baza, ako treba da računamo, za jednu teglu ajvara je 350 dinara što stane u teglu. Cene su sigurno veće nego u marketima možda za 25 odsto ali vi samo saberite troškove. Jeste tegla iste zapremine od 720 grama neto mase ali kad izvadite sav naliv iz, recimo krastavčića, pogledajte koliko ostaje neto mase krastavčića spakovanih u fabrici a koliko je to kada pripreme domaćice- objasnio je član organizacionog odbora.
On je podsetio da je cena najjeftinijeg ajvara od pečenih paprika na svim manifestacijama u Srbiji bila 500 dinara i poručio da pojedine koceljevačke domaćice još uvek peku papriku i prave ajvar koji izvoze u inostranstvu gde cena tegle ovog proizvoda dostiže deset evra.
–Pojedini kupci iz Beograda, koji su posetili festival i pazarili od naših domaćica, sada traže dodatne količine za svoje restorane. 50-ak domaćica iz Koceljeve nemaju u svom asortimanu ozbiljne količine da ponude. Samo ako su ostavile po koju teglu za sebe i svoje porodice. A sve su proizvele u proseku 15-20 odsto više ove godine nego prethodnih. Prodale su preko sto hiljada tegli- istakao je Vladimir Matić i dodao da su sve priče o ovoj manifestaciji bile pozitivne i pohvalne.
–Ova manifestacija spada u sam vrh po posećenosti i po organizaciji. To su utisci onih koji su došli sa strane i bili učesnici festivala. Važan segment ovog sajma je učešće žena u agro-biznisu, što je prepoznato kao veoma bitna stvar-zaključio je Matić.
Komentarišući izveštaj članica veća Radmila Pimić je napomenula da bi ovaj dokument mogao biti potpuniji a sa njenim mišljenjem složio se i predsednik opštine Dušan Ilinčić, ističući da je prilično šturo napisan.
Ipak, “Festival zimnice”, prema njegovima rečima, opravdava svoje postojanje i osnovnu ulogu a to je ekonomski efekat.
–Ovo je manifestacija celog mesta, opštine, svih nas i tako treba da bude i ubuduće. Svaka sugestija je dobro došla. Važno je da sačuvamo ovu manifestaciju po kojoj smo postali poznati. Trebalo bi više obratiti pažnju na medijsku promociju manifestacije koja je sama sebi reklama, što je i najbolje, ali ne i dovoljno.
Treba je u većoj meri promovisati i u organizacionom delu se bolje pripremiti. Ne kažem da do sada nije bilo dobro već da uvek može bolje. Imamo kapaciteta da to uradimo. Sve je više i više ljudi na Festivalu, i učesnika i kupaca. To sve govori o kvalitetu manifestacije koja je premašila sve dosadašnje rekorde- smatra Ilinčić.
Jovan Dimitrijević, član veća je ocenio da je izveštaj dokument koji treba da bude prožet mišljenjima, iskazima i analizama, da pomogne da sledeći festival bude još bolji, da ukaže na eventualne slabosti i na ono što je moguće efikasnije uraditi.
–Zato, kada se radi izveštaj treba da učestvuju svi oni koji su tu radili, pa i mi koji gledamo sa strane možemo nešto da vidimo. To je ogroman posao. U izveštaju je, po mom mišljenju, trebalo da bude uvršteno i viđenje “Poletarca”, škola, i onih gostiju koji dolaze iz kulturno-umetničkih društava i drugih. Da i njihovo viđenje bude obuhvaćeno i prikazano da bi mi mogli da pravimo nadogradnju- rekao je Dimitrijević.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa