26. decembar 2019.26. dec 2019.
Zeleno svetlo izvozu svinjetine
PODRŠKA ODLUCI O PRESTANKU VAKCINACIJE SVINjA PROTIV SVINjSKE KUGE

Zeleno svetlo izvozu svinjetine

Odluku o prestanku vakcinacije svinja od svinjske kuge, trebalo je doneti i ranije. Mi smo poznati po velikoj proizvodnji utovljenih svinja, a koliko mi je poznato u našem kraju dugo nije zabeležen slučaj svinjske kuge. Trebalo bi samo pojačati kontrolu transporta svinja, posebno prasadi
Aleksandar Ilijašević, čelnik mesne zajednice Badovinci, najveće u opštini Bogatić i priznati odgajivač svinja u ovom mačvanskom selu kraj Drine daje punu podršku odluci o prestanku vakcinacije svinja na svinjsku kugu i istovremeno dodaje da bi njegovim zemljacima bila i važnija izgradnja stočnog groblja.
- Odluku o prestanku vakcinacije svinja od svinjske kuge, trebalo je doneti i ranije. Mi smo poznati po velikoj proizvodnji utovljenih svinja, a koliko mi je poznato u našem kraju dugo nije zabeležen slučaj svinjske kuge. Trebalo bi samo pojačati kontrolu transporta svinja, posebno prasadi. Možda značajnije za nas bi bila izgradnja stočnog groblja i prostora za odlaganje fekalne mase. Osim velike pomoći stočarima na ovaj način zaštitili bi i životnu okolinu, kaže Ilijašević. On napominje da pamti i vreme kada su porodično, brojni ljubitelji prirode odlazili, mahom leti na drinsku plažu u potrazi za rekreacijom i osveženjem. Danas, plaže nema, ali zato ima dosta iskopanih rupa, od eksploatacije šljunka ili peska u koje nesavesni građani odlažu svakojako smeće, pa i leševe uginulih životinja. Dosta toga završi i kraj obale reke (kao nedavno), što skupa ozbiljno ugrožava životnu okolinu i zdravlje ljudi.
Naš sagovornik naglašava i činjenicu da se prestankom vakcinacije svinja na svinjsku kugu, široko otvaraju vrata za izvoz svinjetine. U tome vidi i mogućnost za povećanje cene svinjskog mesa, što bi stočarima koji se opredeljuju za ovu proizvodlju obezbedilo veću zaradu i podstaklo brojne druge pozitivne akcije.
Prvenstveno mlađi farmeri u ovom selu kažu da bi za ravnopravniji izlazak na inostranu pijacu bilo od velike važnosti podrška države u celini. Pominju i podatak da tržištu godišnje isporuče skoro 80.000 utovljenih svinja, a podsećanja radi iz svih 14 sela ove opštine proizvođači isporuče i više od 200.000 tovljenika.
U obrazloženju Uprave za veterinu o prestanku vakcinacije životinja protiv klasične kuge svinja stoji da su se stekli uslovi da se ova mera ukine, uzimajući u obzir povoljnu epizotiološku situaciju i činjenicu da dugo godina u zemlji nije prijavljen i potvrđen nijedan slučaj bolesti ove vrste. Svakako, jedan od bitnih benefita je dobijanje statusa zemlje slobodne od klasične kuge svinja koji omogućava nesmetan izvoz svinja i svinjskog mesa u Evropsku Uniju i prolaz kroz zemlje članice ove organizacije. Potom izvoz u Rusku federaciju, što bi skupa bilo korisno za Srpsku ekonomiju i ulaganje u razvoj svinjarstva u zemlji.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa