26. decembar 2019.26. dec 2019.
Razmena iskustva i znanja
Studijsko putovanje učenika i profesora Šabačke gimnazije u Celje

Razmena iskustva i znanja

U periodu od devetnaestog do dvadeset i prvog decembra na studijsko putovanje u Celje krenulo je dvadeset i osam učenika Šabačke gimnazije, u pratnji Biljane Drobnjak- master pedagoga, pedagoškog savetnika i Siniše Mozetića- profesora matematike, koji su organizator i ovih susreta, Vesne Savić – pomoćnika direktora Šabačke gimnazije i Jelene Topalović Petrović, pomoćnika gradonačelnika.
Njihov domaćin bila je Prva gimnazija u Celju. Ovo je bio početak drugog kruga uzajamnih poseta, a potpisivanjem Memoranduma o saradnji druženje bi trebalo da postane tradicionalno. Šapčani su, odmah po dolasku, bili na gradskom božićnom druženju kod gradonačelnika Celja. Zatim su se uputili ka Školi, gde su ih dočekali domaćini i pobrinuli se za udoban smeštaj i druženje sa gostima iz Šapca. Učenici su posetili termalne bazene Laško, kako bi se osvežili posle napornog puta. U večernjim satima, zajedno sa pratiocima, bili su gosti na svečanom Godišnjem koncertu Prve gimnazije. Veoma kvalitetan muzički program izvelo je preko stotinu sadašnjih i bivših učenika Prve gimnazije, a specijalno iznenađenje za goste iz Šapca bila je muzička numera "Lutka", grupe SARS.
Narednog dana, u petak, ostvaren je radni deo posete, obilaskom Škole i posetom časovima. Šabačka delegacija bila je impresionirana nivoom opremljenosti Prve gimnazije, kojoj je Evropska unija donirala preko osam miliona evra, razmenjena su pozitivna pedagoška iskustva i na nivou učenika i profesora, a najveći utisak ostavili su red i disciplina, praćeni velikim uzajamnim poštovanjem svih učesnika u životu i radu Škole.
U popodnevnim i večernjim satima učenici su imali slobodno vreme i proveli ga po predlogu ljubaznih domaćina. Odrasli članovi delegacije su posetili pogone pivare Laško i upoznali se sa tehnologijom izrade piva, a zatim bili počasni gosti na godišnjem završnom druženju profesora Prve gimnazije. Nepogrešivi dirigent svih dešavanja, kao i vodeći u neposrednosti,iskrenosti i topline sa kojom su dočekani gosti iz Šapca, bio je neumorni direktor Prve gimnazije. dr Anton Šepetavc.
U subotu, poslednjeg dana posete, na programu je bila zajednička poseta Arheološkom muzeju Celja.Nakon posete muzeju razgovaralo se o pravcima i unapređenju dalje saradnje. U ranim popodnevnim časovima usledio je srdačan rastanak sa domaćinima i povratak za Šabac.
Poseta učenika i profesora Prve celjske gimnazije je dogovorena za mart naredne godine.U pripremi je kviz :" Ivan Cankar - Laza Lazarević, Jurij Vega- Mihailo Petrović Alas, Ivo Daneu – Radivoj Korać" mešovitih slovenačko-srpskih ekipa, revijalnog karaktera, koji ima za cilj učvršćenje prijateljskih veza dva bratska naroda i upoznavanje sa njihovim vrednostima.
Po povratku u Šabac, svi učesnici ove posete mišljenja su da bi ovakvih i sličnih studijskih putovanja trebalo da bude što više, jer se njima promoviše i unapređuje sve što je dobro i lepo u školama, gradovima i državama koje u njima učestvuju.
Siniša Mozetić, profesor matematike Biljana Drobnjak, pedagoški savetnik

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa