26. decembar 2019.26. dec 2019.
Ponosni na pokrenute teme
GODIŠNjA KONFERENCIJA NAČELNIKA MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Ponosni na pokrenute teme

Na konferenciji je o radu Okruga bilo reči iz više uglova: odnosu sa jedinicama lokalnih samouprava, saradnji sa inspekcijskim službama sa republičkog nivoa, odnosu sa ministarstvima i saradnji sa službama bezbednosti
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac u +sredu je održao godišnju konferenciju za medije. Rekapitulirao je prethodnu godinu kada je rad MUO u pitanju, ali i govorio o godinu dana svog rada. Odlukom Vlade Republike Srbije 24. decembra prošle godine Krasavac je postavljen na mesto načelnika Okruga.
Na konferenciji je o radu Okruga bilo reči iz više uglova: odnosu sa jedinicama lokalnih samouprava, saradnji sa inspekcijskim službama sa republičkog nivoa, odnosu sa ministarstvima i saradnji sa službama bezbednosti.
-Postoji odlična saradnja i odnos sa jedinicama lokalnih samouprava, odnosno predsednicima opština i gradonačelnikom grada Loznice. Sve to malo kvari činjenica da nema kontakta sa Gradskom upravom grada Šapca i gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem. Ne znam razlog za to. Vrata MUO su svakog momenta otvorena za saradnju, pozivani su na svaku aktivnost, međutim sa druge strane nismo dobili nikakav odgovor. To malo i boli, jer je centar Okruga u Šapcu i smatram da Šabac, kao najveća jedinica lokalne samouprave u okrugu, mora da ima svoje mesto i to najvažnije. Nažalost, trenutno ga nema, rekao je Vladan Krasavac.
Istakao je da je postojao svakodnevni kontakt sa ostalim jedinicama lokalne samouprave, a da se najviše ogledao kroz rad Saveta okruga, odnosno sastancima sa predstavnicima lokalnih samouprava na kojima su razmatrane brojne aktuelne teme. Savet MUO imao je ukupno osam sastanaka tokom godine, najviše na nivou Srbije. Na svakom od sastanaka bio je prisutan neko iz resornog ministarstva: ministar, zamenik ministra ili državni sekretar, što je podiglo rejting Okruga.
-Na neke od tema koje su se razmatrale na sastancima Saveta okruga sam ponosan što su uopšte došle na red u našem okrugu. Dogovoreno je da komunalnoj deponiji “Kalenić” kod Uba budu pripojene sve opštine okruga sem Šapca i Bogatića koje geografski pripadaju regionalnoj deponij “Srem –Mačva” u Sremskoj Mitrovici. Povučena su sredstva od Ministarstva zaštite životne sredine za izradu studije izvodljivosti i opravdanosti. Transfer stanice će biti u Osečini i Loznici.
Druga važna tema na sastancima Saveta MUO bila je izgradnja primarne i sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda. Radi se o projektu koji će finansirati Republika Srbija.
-Još jedna mnogo bitna tema za naše lokalne samouprave. Znamo da velika većina naših sela, pogotovu na teritoriji Šapca, nema urađenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Prvenstveno zbog toga i postoji žal što GU Šapca nije učestvovala na sastanku Saveta okruga. To je projekat koji Država daje lokalnim samoupravama, a svi će imati benefite od njega. To je srpsko – kineska kreditna linija i sledeće godine će iz Nacionalnog investicionog fonda početi da se radi kompletna primarna i sekundarna vodovodna mreža, rekonstrukcija kanalizacione i postrojenja za preradu voda. Lokalne samouprave su iznele svoje potrebe, ući će u završni projekat i u 2020. godini biće odlučeno šta će sve od toga biti urađeno, naveo je Krasavac.
Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj bio je gost na sastanku Saveta u Loznici, koji je bio posvećen razvoju sela i zadrugarstva. Na brojnim primerima pojasnili su predstavnicima lokalnih samouprava i građanima kako funkcioniše zadrugarstvo u Srbiji danas.
-Govorilo se o tome koji su načini formiranja zadruga, kolika novčana sredstva zadrugari mogu da povuku i posetili smo jednu pčelarsku zadrugu u blizini Loznice. Uputili smo apel za povećanjem broja zadruga i povećanjem aktivnosti Poljoprivredne savetodavne stručne službe da ljudima na terenu približe mogućnosti koje zadrugarstvo može da im pruži.
Lokalne samouprave pokazale su interesovanje i za izgradnju heliodroma, odnosno piste na koju se može spustiti helikopter. Najveće interesovanje pokazale su opštine Krupanj i Bogatić i grad Loznica
-Pokrenuta je i bitna tema poboljšanja odnosa sa Vojskom i civilnom zaštitom na teritoriji Okruga. Brojne posledice klimatskih promena, kojima smo svakodnevno svedoci, govore da nije više pitanje da li će biti nekih većih elementarnih nepogoda, nego kada. Trudimo se da rad i organizaciju civilne zaštite, kao bitnog faktora u Sektoru za vanredne situacije, podignemo na što viši nivo. Kao komandant Okružnog štaba za vanredne situacije imam i zakonsku obavezu da se po ovom pitanju odgovorno ponašam. Imali smo obuku specijalizovnaih vatrogasnih jedinica i specijalizovanih spasilačkih ekipa. Ažurirani su podaci o ljudima koji su direktno ili indirektno angažovani u jedinicama civilne zaštite na lokalnom i okružnom nivou, naveo je Krasavac.
Načelnik Okruga je istakao i dobru saradnju sa službama bezbednosti, pogotovu što je ovo granični Okrug, sa četiri granična prelaza. Potreba za dobrom komunikacijom sa Policijom, Vojskom, Vojno-bezbedonosnom agencijom postoji i zbog povećanog broja migranata, ali i uopšte zbog bezbednosti građana.
Početak izgradnju auto-puta Ruma – Šabac i brze saobraćajnice Šabac- Loznica Krasavac je nazvao “šlagom na torti”. Istakao je da se radi o najvećoj investiciji u ovom kraju još od Drugog svetskog rata.
-Ova investicija promeniće i privrednu idruštvenu sliku života u našem Okrugu. Put neće doneti samo kvalitetnu saobraćajnicu i brži protok ljudi, roba i usluga, nego će dovesti i brojne investitore kako iz zemlje tako i iz inostranstva. Povećaće broj zaposlenih, broj hotela, sportskih terena... Nadamo se da će za pet do sedam godina naš Okrug postati zamajac u razvoju Zapadne Srbije, ali i cele Republike. Tome u prilog govori ubrzan razvoj grada Loznice po početku eksploatacije rude jadarita, rekao je Krasavac.
Načelnik je istakao i odličan odnos sa medijima na teritoriji Okruga i zahvalio se svojim saradnicima.

m.m.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa