31. decembar 2019.31. dec 2019.
Predsedniče, gde se izgubi ŠABAC
NAŠ GRAD ISPARIO SA MAPE RAZVOJA SRBIJE DO 2025. GODINE

Predsedniče, gde se izgubi ŠABAC

Na predstavljanju plana razvoja Srbije do 2025. godine jedino se od gradova na pokazanoj mapi ne nalazi Šabac. Kao da je u pitanju vremenska prognoza, Šapca nema. Ispario je. Ne bi predsednik Srbije ispustio priliku da kaže neku i da poklopi gradsku vlast u direktnom prenosu. Ovako je poslao poruku koju smo svi shvatili – Šabac nije u planovima naprednjačke vlasti
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je definitivno digao ruke od našeg grada. Lokalni naprednjaci, po svemu sudeći, džabe se uspinju i dižu galamu. U planovima za razvoj Srbije Šapca nema na mapi, barem do 2025. godine.
Na predstavljanju plana razvoja Srbije do 2025. godine jedino se od gradova na pokazanoj mapi ne nalazi Šabac. Kao da je u pitanju vremenska prognoza, Šapca nema. Ispario je. Ne bi predsednik Srbije ispustio priliku da kaže neku i da poklopi gradsku vlast u direktnom prenosu. Ovako je poslao poruku koju smo svi shvatili – Šabac nije u planovima naprednjačke vlasti. Pomirio se čovek sa sudbinom. Bilo bi zanimljivo čuti mišljenje doktora iz SNS koji rukovode Poveriništvom u Šapcu, ili barem npr nove direktorke Osnovne škole Jevrem Obrenović, gde je to Šabac ispario.
Izgleda da je cenu blizine sa Šapcem platila i Ruma, koja je takođe nestala sa mape. Verovatno je tako nešto moralo da se desi da ne bi samo Šabac ispao žrtva pošto su sva okolno mesta upisana, pa i maleni Ub. Nije, međutim, zgoreg zabrinuti se ako ste Rumljanin. Oprez je uvek na prvom mestu. Znate kako je u naprednjačkoj Srbiji, čas si tu, čas nisi. Ovu pojavu su odmah po direktnom prenosu uočili i Šapčani. Usledio je čitav niz komentara na društvenim mrežama. Evo nekih od njih:
- Kažu "pouzdani izvori" ne može Šabac da vidi ni u novijoj istoriji ni u geografiji zato su mu pripremili specijalnu mapu.
- Šabac mu dođe kao ono galsko naselje, okruženo Rimljana i kohortama.
- Izbrisani sa lica zemlje.
- Ovako je Hitler crtao mape.
- Tu živi zločesti deo Srbije, koji misli svojom glavom. A, ne sluša prepametnog.
- Razoriti i posuti solju! Kao Kartaginu.
U jednom trenutku, dok je pojašnjavao mapu, iz publike kao da se dva puta čulo: A, Šabac, na šta je predsednik dva puta, onako drskim tonom, odgovorio – Molim. Predsednik Vučić je netrrpeljivost prema Šabcu nedvosmisleno više puta pokazao. Borio se svim silama da japanska fabrika Jazaki bude izgrađena u Kruševcu kod njegovog prijatelja Bratislava Gašića. Nije uspeo, ali je došao na otvaranje te fabrike. To što se rukaovao sa svima, ali samo ne sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem, to je njegovo vaspitanje i posmatranje na činjenicu da od svih srpskih gradova samo u Šapcu nije na vlasti.
Kada je u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ dolazio u Šabac, zakasnio je na sopstveni govor, a kada ga je završio otišao je sa bine brzinom munje nejavivši se čak ni šabačkim naprednjacima koji su se nadali „gazdinoj milosti“. Na posletku, kada je nedavnbo otvorio početak radova na izgradnji auto-puta Ruma – Šabac i brze deonice Šabac – Loznica, bili su pozvani svi predsednici opština, samo za predstavnike gradske vlasti iz Šapca poziv nije stigao. Jednostavno, čovek nije demokrata i ne može da podnese u svom prisustvu nekoga ko drugačije misli od njega. Na stranu to što od tih radova još nema ništa, iako su otvoreni.
Ovakva izopštavanja nisu zabeležena u novijoj srpskoj istoriji. Patološka mržnja prema Šapcu je očigledna, ali i progresivna. Najgore je to što u tome uživaju i loklani naprednjaci koji svog predsednika i sve ono što on uradi, vole više od svog grada.

Zorana prednjači
Slično predsedniku Srbije, rade i ostali nosioci rebubličke vlasti kada dođu u Šabac. Koliko puta je ministarka za građevinu Zorana Mihajlović bila u našem gradu, obilazila sela gde su u Mesnim zajednica naprednjaci na čelu, prostorije Povereništva SNS, telebvizijske studije u našem gradu, ali nikada nije bila spremna i voljna da se sretne sa predstavnicima gradske vlasti i da pokuša da reši neki poroblem. Šta reći tek za doktora Nebojšu Stefanovića koji je došao na otvaranje novih prostorija stanice policije u Šapcu koje je MUPu poklonila i dala na korišćenje upravo gradska vlast. Ministri obrazovanja, zdravlja, i sporta, takođe, nisu bili zainteresovani da se sretnu sa nekim gradskim funkcionerom kada sui dolazili u naš grad.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa