16. januar 2020.16. jan 2020.
Đaci u klupama, problemi još traju
Dešavanja u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“

Đaci u klupama, problemi još traju

Đaci se vratili u školske klupe, ali aktuelni problemi ostali. Ministarstvo izdalo saopštenje. Jelena Jevrić najavila je prijavu zbog nezakonitog postupanja i odluke o njenom razrešenju. Zelenović ističe da je nova direktorka u sukobu interesa
Krajem protekle godine u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“ došlo je do promene na čelu ove obrazovne ustanove. Dotadašnja direktorka Jelena Jevrić odlukom Ministarstva prosvete razrešena je dužnosti i na njeno mesto postavljena je učiteljica iz druge šabačke osmoletke Svetlana Stanković. Promena rukovodstva u Jevremovoj školi izazvala je nezadovoljstvo roditelja učenika koji tamo pohađaju nastavu, ali i zaposlenih. U znak protesta, pre svega podrške Jeleni, kako oni ističu, kompetentnom prosvetnom radniku, organizovali su skupove u školskom dvorištu. Učenici odlukom roditelja nakon praznika nekoliko dana nisu uredno pohađali nastavu, ali je 12. januara odlučeno da se đaci vrate u klupe.
Vraćanjem dece u školske klupe nije rešena aktuelna situacija, te su se zaposleni i roditelji u više navrata obraćali ministru prosvete Mladenu Šarčeviću zahtevajući promenu odluke i odgovore na nerešena pitanja. Stav je ostao jedinstven i nepromenjen, povratak Jelene Jevrić na mesto direktorke.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u svom saopštenju od 13. januara navelo je da je Jelena Jevrić razrešena na osnovu "utvrđenih nezakonitosti u vanrednom inspekcijskom nadzoru izvršenim nad radom škole u decembru prošle godine" i dodaje da je u nadzoru, na osnovu činjenica, utvrđen niz kvalifikovanih povreda zakona koje su direktna posledica nezakonitog postupanja, a i propuštanja direktora da preduzme radnje i mere iz svoje nadležnosti.
„Direktorka je bez saglasnosti Ministarstva povećala broj odeljenja sa 46 na 48 i povećala 0,5 izvršilaca pomoćnika direktora, 0,5 stručnog saradnika i 0,5 referenta, čime je oštetila budžet države i za ovakvu vrstu prekršaja podnosi se krivična prijava. Lažno je prikrivala i nije prijavila tačan broj učenika u školi, zloupotrebila je prava učenika sa smetnjama u razvoju, zbog čega se prema zakonu odmah razrešava dužnosti", kaže se u saopštenju Ministarstva.
Takođe navedeno je i da evidencija o radu organa škole nije bila jasna, precizna i obrazložena kako bi se stekao uvid u njihov rad.
"Tim za inkluzivno obrazovanje nije pratio Plan rada Tima koji je sastavni deo usvojenog Godišnjeg plana rada škole za školsku 2019/2020. godinu. Direktorka nije utvrdila da li je Tim za inkluzivno obrazovanje izradio individualne obrazovne planove za učenike na osnovu prethodno ostvarenih, evidentiranih i vrednovanih mera individualizacije i izrađenog pedagoškog profila učenika", navode i da direktorka nije obezbedila ni da se u "Informacioni sistem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja "Dositej" u pogledu broja učenika i učenika koji obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu, unesu podaci koji odgovaraju činjeničnom stanju". Broj učenika škole je, navode, osnov za formiranje odgovarajućeg broja odeljenja.
„Suprotno odgovoru rukovodioca nadležne Školske uprave kojim se odbija zahtev škole za priznavanje manjeg broja učenika u odeljenju od propisanog, direktorka je, naglašavaju, formirala veći broj odeljenja od dozvoljenog sa manjim brojem učenika.
"Nije obezbedila da se raspored časova učenika petog razreda, početak i završetak nastave, uskladi sa Godišnjim planom rada škole, tako da učenici jednog odeljenja petog razreda jednog dana u nedelji nastavu počinju od petog časa, tri dana imaju po 7 časova, a jednog dana čak 8 časova. Učenici drugog odeljenja petog razreda, petkom nemaju prva četiri časa, ali zato dva puta nedeljno imaju po osam časova. Mnogi prekršaji koje je napravila primećeni su i u drugim školama, ali većina nije za krivičnu kaznu", dodaju iz Ministarstva.
Na osnovu svih utvrđenih činjenica, nakon inspekcijskog nadzora, odnosno nezakonitosti u radu i odgovornosti, predložena je smena direktorke.
"Nova v.d. direktorka Svetlana Stanković organizuje ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja i svih aktivnosti ustanove, bez obzira na manjinu roditelja i razrešenu direktorku, koji se okupljaju ispred Škole i ometaju obrazovno-vaspitni proces. Ne postoji zakonski osnova niti uslovi da se Jelena Jevrić vrati na mesto direktora, jer su utvrđene mnoge nezakonitosti u njenom radu. S druge strane, pojedini roditelji onemogućavaju redovno pohađanje nastave i obavljanje drugih školskih obaveza svojoj deci, bez zakonskog osnova", kažu u Ministarstvu. Naglašava se i da će redovna procedura izbora direktora u OŠ "Jevrem Obrenović" u Šapcu biti sprovedena putem konkursa i prednost će imati zaposleni u školi, a u međuvremenu se postavlja v.d. direktor iz druge škole.
Takođe ističu da „Svi sindikati su učestvovali u donošenju ZOSOV-a prema kome ministar postavlja direktore i smenjuje i za tri godine nije bilo manipulacija i pokušaja politizacije. Direktori moraju da imaju licence da bi obavljali funkciju kao i kompetencije i stručnost.
Odgovor Ministarstva nije „umirio“ roditelje i zaposlene. Pre zvaničnog saopštenja Školski odbor je doneo odluku da ne potpiše ugovor o radu sa Svetlanom Stanković.
Nezakonita postupanja
Nekadašnja direktorka OŠ „Jevrem Obranović“ Jelena Jevrić najavila je prijave zbog nezakonitog postupanja i odluke o njenom razrešenju.
-Imenovana v.d direktorka je sedam dana pre donete odluke i zvaničnog potpisa ministra govorila da će biti postavljena na čelo Jevremove škole. Mislim da je to političko kadriranje, jer kako kao neko ko nije u svojoj školi konkurisao na mesto direktora samo mesec dana bude postavljen na ovu poziciju. Pre nekoliko godina je bio izbor u OŠ „Stojan Novaković“ dobila je podršku samo petoro od 120 zaposlenih - rekla je Jevrićeva i dodala da su članovi kolektiva Jevremove škole bili izloženi pritiscima i zastrašivanju i da je pred Božić bila obustavljena isplata zarada zaposlenima.
-Prekršena su ustavna prava zaposlenih obustavom plata, a uz anonimne pretnje nastavnicima pretila je i učenicima da će zvati policiju. Što se tiče uvećanja broja zaposlenih to jeste nezakonito i time je oštećen budžet države, ali su za to odgovorne tadašnja i sadašnja savetnica za finansije Školske uprave Valjevo, jer je to učinjeno pre mog mandata. Navedene nezakonitosti sam još marta 2019. godine prijavila Ministarstvu prosvete koje nije reagovalo, a sada te nepravilnosti pripisuje meni. Neistina je da sam lažno prikrivala broj učenika u školi što se može veoma lako proveriti u školskoj dokumentaciji. Zbog navedenih i drugih protivzakonitih zloupotreba i postupanja protiv zaposlenih u Ministarstvu prosvete u Školskoj upravi Valjevo, ne samo prema meni nego i ostalim zaposlenim u školi biće podnete odgovarajuće prijave - navela je između ostalog Jelena u svom saopštenju za javnost.
Sukob interesa
Gostujući u emisiji “Presing” na televiziji N1 Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju govorio je trenutnoj situaciji u OŠ „Jevrem Obrenović“. Istakao je da nije direktno uključen u dešavanja, ali da je zaintersovan da stvari normalno fukcionišu.
-Ministar je odlučio da direktorku koja je veoma dobar nastavnik istorije, autorku školskog udžbenika iz ove oblasti zameni sa stranačkom aktivistkinjom i odbornicom Srpske napredne stranke u Skupštini grada Šapca. Naravno da je ovakva odluka rezultirala nezadovoljstvom roditelja, zaposlenih u školi i lokalne zajednice, te su zbog toga načinili određene korake. Roditelji nisu decu slali u školu četiri dana, i tražili su da ministar promeni odluku. Trenutna v.d. direktorka nije potpisala ugovor o radu sa Školskim odborom, jer je Odbor odbio da to učini i o tome je izvestio resornog ministra, a odgovor još uvek nije stigao. Problem je sukob interesa, jer ne može da bude direktor škole i odbornik u Skupštini grada. Predsednik lokalnog parlamenta je o ovome obavestio i Agenciju za borbu protiv korupcije. Ukoliko sa političkog aspekta sagledamo situaciju, ovo je primer kako SNS posmatra svakodnevni život i kako treba da se zloupotrebe institucije, jer je postavljena v.d. direktorka poslata da obezbedi kapilarne glasove kao što to čine u svakoj instituciji - istakao je Zelenović i na pitanje o kompetenciji novopostavljene direktorke i političkog angažmana rekao da je suštinsko pitanje sistem vrednosti društva koji utiče na mlade.
-Najvažnije kojim vrednostima učimo našu decu u školi. Ponosan sam na roditelje koji su istupili javno i govorili o dešavanjima. Oni na ovom primeru uče svoju decu za šta se treba boriti u životu i da li treba da pristaju na neke stvari- zaključio je Zelenović.
Svi zaposleni rade
U izjavi za TV „AS“ v.d direktorka je istakla „kako je atmosfera u školi radna“.
-Sujeta prethodne direktorke koja ne može da se pomiri sa činjenicom da je zbog svesnog kršenja Zakona i lažiranja podataka razrešena od ministra. U svemu tome najteža činjenica je što su zloupotrebljena deca kojima treba individualna obrazovna podrška, a to su deca po IOP-u 2, kako bi se nezakonito formirala odeljenja koja nisu u skladu sa pravilnikom. Bivša direktorka je izgleda sebe stavila iznad zakona, a to je samo jedna u nizu nepravilnosti što je i bio razlog za smenu Jelene Jevrić. Svi zaposleni redovno rade i realizuju obrazovno-vaspitne procese - rekla je Svetlana Stanković za informativnu emisiju pomenute lokalne televizije emitovane 9. januara.
-Molim roditelje da ne podležu pritiscima sa bilo koje strane i da budu odgovorni prema svojoj deci i omoguće im normalno pohađanje nastave. Na održanom Nastavničkom veću zaposlenima je predočeno da su lažne najave da će ostati bez posla, kao i oni zaposleni na određeno vreme. Ovo nije politička odluka, ali se neko blizak gradskoj vlasti trudi da bude - zaključila je Stanković.

Dopis Skupštine grada Agenciji za borbu protiv korupcije
Skupština grada Šapca je uputila zvaničan dopis Agenciji za borbu protiv korupcije kako bi se dobilo zvanično obaveštenje i stav o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa u slučaju odbornice u Skupštini grada Šapca, Svetlane Stanković koja je trenutno na funkciji v.d. direktorke Osnovne škole „Jevrem Obrenović“.
-Svetlana Stanković je odbornica u Skupštini grada od prvog dana konstituisanja aktuelnog saziva lokalnog parlamenta, odnosno od 5. maja 2016. godine dok je rešenjem Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 27. decembra protekle godine imenovana za vršioca dužnosti direktora OŠ „Jevrem Obrenović“ u Šapcu. S obzirom da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije nalaže da je u slučaju istovremenog obavljanja više javnih funkcija obavezno da to lice u roku od tri dana od stupanja na drugu, i svaku sledeću funkciju o tome pisanim putem obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije i od iste dobije saglasnost. Mi nismo informisani da je gospođa Svetlana Stanković to učinila i da li je istu saglasnost dobila. Takav dokument Skupštini grada nije dostavljen, te smo mi vodeći računa o integritetu loklanog paralamenta kao najvišeg organa gradske vlsti postupili na način na koji smo postupali u prethodnim sličnim slučajevima, bilo da je reč o odbornicima pozcije ili opozicije. Agencija nam je u svim sličnim situacijama izlazila u susret i davala stručno mišljenje i preporuke, te smo i uvek postupali u skladu sa tim, tako da nema sumnje da ćemo to učiniti i sada – rekao je sekretar Skupštine grada Šapca Zlatko Ranković.
M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa