16. januar 2020.16. jan 2020.
Ciklus Srbija za ceo život
VUKOVA NAGRADA DRAGANU MARTINOVIĆU SLIKARU IZ BOGATIĆA

Ciklus Srbija za ceo život

Predani čuvar narodnog blaga, između glume i slikarstva odabrao ovo drugo i nije se pokajao. Voli ljude sa “margine”. Do sada naslikao preko 1.000 slika, a posebno zadovoljan što se našao u elitnom društvu dobitnika visokog društvenog priznanja, kao što je Vukova nagrada koju dodeljuje Kulturno prosvetne zajednice Srbije
Specijalni, devetočlani žiri Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, dodelio je nedavno, “Vukovu nagradu”, Draganu Martinoviću, slikaru iz Bogatića, koji živi u Sremskoj Mitrovici. Ovo visoko društveno priznanje, dodeljuje se po 56 put, a biće mu uručeno u predsedništvu Srbije, krajem februara. Specijalni, devetočlani žiri, među brojnim kandidatima, izabrao je Dragana, koji se slikarstvom bavi više od pola veka, a od prvog oktobra prošle godine je dekan Akademije klasičnog slikarstva na Univerzitetu Edukons u Novom Sadu.

Na vest o odluci žirija, slikar je bio posebno oduševljen, budući da se njegovo ime našlo u društvu značajnih stvaralaca, nosilaca ove nagrade.

- “Začet” sam na daskama koje život znače. Naime, moj otac je bio glumac i reditelj Amaterskog pozorišta “Janko Veselinović” u Bogatiću. Prvo sam želeo da budem glumac ali ubrzo se odlučio za slikarstvo kome sam posvetio život. Ceo moj ciklus može se zvati Srbija. Bilo ih je mnogo i do sada, a verujem i u buduće.
Diplomirao sam na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Zorana Petrovića, a za moje slikarsko napredovanje zaslužni su i likovni umetnici Dragiša Marsenić i Rade Torbica, kaže Martinović.
Voli druženje sa tzv. “malim” ljudima koji po njegovim rečima žive na “margini”. Upravo njima posvećuje punu pažnju. Naglašava da obožava slikarstvo Pitera Brojgela, Nizozemca čiji pejzaži ga podsećaju na mačvanske. Osim toga, beskrajno je zaljubljen u Mačvu, a u Sremu je kaže samo fizički. To se naravno oseća i na njegovim slikama. Do sada ih je naslikao više od 1.000. Izlagao je mnogo puta, grupno i samostalno u zemlji i inostranstvu.Povodom stogodišnjice od Velikog rata u pet ciklusa uradio je 158 slika. Trenutno o tome radi monografiju, a posebno naglašava da je srećan što je ostao slobodan.

Mišljenje mu je da njegove slike na kojima trenutno radi mogu biti interesantne za žitelje Malte. To je nekih 50 ulja na platnu. On skoro toliko godišnje upiše mladih slikara iz Sremske Mitrovice i okoline na Akademiju klasičnog slikarstva, Univerziteta Edukons u Novom Sadu, gde je dekan od oktobra prošle godine.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa